2024-05-18
一直都係一汁一菜嘅忠實fans~最鐘意佢啲湯品同咖喱飯,好真材實料,飽肚又健康,好有阿媽煮飯嗰種feel❤️唔會覺得好重味油膩👍🏻今次試吓中環堂食,仲有甜品都好驚喜!!特別要讚吓店員服務態店好好🥹依家做飲食業唔容易,好嘅餐廳真係要推爆佢🔥🔥🔥特選二人套餐 $208依個套餐超抵食!!中環咁嘅價錢真係太良心🤩包咗2款湯品、2個飯/麵包、2款小菜,連埋飲品,食到好飽好滿足😂୨୧┈┈┈┈ 湯品 ┈┈┈┈୨୧—— 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯香港黎講係我最鐘意嘅粟米湯!大量粟米粒同蔬菜,個湯充滿天然嘅清甜味,用豆乳取代坊間常用嘅忌廉,飲得好舒服冇負擔,完全唔覺好膩,加咗雞肉更加豐富!—— 和牛羅宋湯羅宋湯入面有好多洋蔥番茄,飲落好開胃,酸酸甜甜,仲重本選用和牛!好少食到湯品嘅牛肉都係咁腍,幾有驚喜,和牛仲好有肉味🤤୨୧┈┈┈┈ 主食 ┈┈┈┈୨୧—— 濃香牛肉野菌咖喱飯 佢地嘅咖喱飯一直係我至愛!次次食都撈哂汁清盤🤩咖喱微辣,冇傳統日式咁甜,濃郁惹味,牛肉煮到夠軟熟,三大舊份量滿滿,薯仔蘿蔔都好腍入哂味! —— 石窯麵包驚食唔哂就冇叫多個白飯改叫麵包,點知都好有心機!烘到暖暖哋先上枱,超鬆軟,似啲麵包
特選二人套餐 $208
୨୧┈┈┈┈ 湯品 ┈┈┈┈୨୧
—— 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
—— 和牛羅宋湯
୨୧┈┈┈┈ 主食 ┈┈┈┈୨୧
—— 濃香牛肉野菌咖喱飯
—— 石窯麵包
驚食唔哂就冇叫多個白飯改叫麵包,點知都好有心機!烘到暖暖哋先上枱,超鬆軟,似啲麵包啱啱出爐咁!大推介沾咖喱汁一齊食!
୨୧┈┈┈┈ 小菜 ┈┈┈┈୨୧
—— 自家製野菌醬燒和牛漢堡扒
漢堡扒入面夾雜唔少洋蔥粒,同時食到肉汁同鮮甜味,肉質柔軟綿密,保有洋蔥爽脆口感,醬汁香醇微甜
—— 醬燒雞肉團子
呢款係期間限定,雞肉團子醬油味好出,口感幾特別,有啲似漢堡扒嘅雞肉輕盈version🤣滲入醬油味道豐富
୨୧┈┈┈┈ 飲品 ┈┈┈┈୨୧
—— 日本綠茶
—— 烏龍茶
୨୧┈┈┈┈ 甜品 ┈┈┈┈୨୧
—— 伯爵茶芝士蛋糕 $39
伯爵茶控必叫!甜品冇包喺套餐,但好值得另外叫🤤蛋糕橫切面就見佈滿伯爵茶葉!茶味勁香!蛋糕軟心得黎又保有芝士嘅質感,芝士味同樣好香,伯爵茶同芝士個平衡做得好好,輕盈滑順🤤
🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 一汁一菜 (中環)
德輔道中68號萬宜大廈地下G02號舖