2018-10-01 51 views
今日襯長假期,就同左屋企人去中環行吓街,見肚餓就去咗中環嘅sodam chicken食個晚飯。我哋一行三個人,見到餐牌有三重雞鍋套餐,一味餸可以試三種味道,就點了。而我喺餐牌見到太陽芝士炸雞都好吸引我作為芝士愛好者就必定要點了!食物來了🔸三重雞鍋套餐套餐包括有韓式炸雞、春川辣雞、安東燉雞。首先我們先食了韓式炸雞,皮脆肉嫩,最緊要夠熱皮又唔會好韌,雞肉有肉汁,好味呀!套餐亦可選配三種配料,我們選擇了芝士碎、年糕和魚餅,因為呢啲都係食韓式火鍋/食品時必備的配料呢!套餐亦包兩杯飲品。🔸春川辣雞到滾了,我哋就落咗芝士碎去春川辣雞上面春川辣雞惹味得來不會太辣,因此辣味不會搶了雞的味道。雞同樣是很嫩,醬汁則是越食越辣,食到最尾食煲內的年糕和魚餅,正好吸了醬汁的辣汁,熱辣辣地食入口,十分過癮🔸安東燉雞而另一邊的安東燉雞,味道就冇春川辣雞咁”激”,但有甜甜的味道,內有粉絲、大葱、芝麻、薯仔做配料,薯仔和雞都燉到十分入味,帶甜的醬汁正好中和隔壁的辣味。雞肉每件都燉到帶有甜味,而雞肉亦很嫩,口感都很好👍🏻🔸太陽芝士炸雞好靚呀見到包入面咁大”碗”芝士就覺得好邪惡。先講旁邊嘅炸雞,熱辣辣之餘,皮很脆,同時唔會

我作為芝士愛好者就必定要點了!

食物來了

三重雞鍋套餐

🔸三重雞鍋套餐
套餐包括有韓式炸雞、春川辣雞、安東燉雞。
炸雞
首先我們先食了韓式炸雞,皮脆肉嫩,最緊要夠熱
皮又唔會好韌,雞肉有肉汁,好味呀!
三重雞鍋套餐配料

套餐亦包兩杯飲品。
春川辣雞加芝士

🔸春川辣雞
到滾了,我哋就落咗芝士碎去春川辣雞上面

🔸安東燉雞
太陽芝士炸雞

🔸太陽芝士炸雞
好靚呀
見到包入面咁大”碗”芝士就覺得好邪惡。
邪惡的芝士拉絲

先講旁邊嘅炸雞,熱辣辣之餘,皮很脆,同時唔會覺得皮太厚太滯

再點一點芝士食,邪惡到不得了。芝士好creamy,又香濃。最面層微焗過的芝士,更加有濃濃的芝士香味和咬口
可拉絲之餘,味覺享受都一流呀

食完啲炸雞唔好唔記得盛載着芝士嘅包,亦都係不可不吃架!因為包烘過,所以外面很脆。而入面吸滿了芝士汁,正宗的外脆內軟,好味道

一咬入口,放涼了的芝士比一上菜熱辣辣點雞時的芝士汁凝固了一點,口感一流,加上濃郁的芝士香味,愛芝士的人必會很喜歡呢!

今個晚餐,叫兩味菜已經試到四種雞的食法,而每種各有自己的風味,十分滿足呀!
2018-09-30
Type of Meal