2016-12-16
早排先同朋友去完依間分店食完覺得幾抵食,味道又唔錯,男朋友好愛吃潮州菜,剛好荃灣又有分店,所以放工後帶佢黎安哥一下店內裝修主要用石牆𥖁,時尚得黎帶少許復古味,好似置身係古舊大宅咁<<沙白蒸水蛋>>蒸蛋入口幾滑同重蛋味,沙白食落有鮮味,都有成十幾隻埋藏係蛋底,加左少少豉油一啖食味道唔太咸剛剛好<<醬滷拼盤>>拼盤既份量比想像中多,最驚喜既係每款都滷得好入味,滷水味濃郁。豬耳、牛舌: 食落煙韌同幾有咬口紅腸: 平時食既紅腸都比較咸,但依個係食落好香滷水既甜香味,唔會好咸,勁入味,好好食豬大腸: 豬大腸食落好軟又夠腍,清得好乾淨豆腐: 口感好軟滑同有豆腐香,以為滷左會咸,但依個食落唔咸仲要微微既滷水味,味道剛剛好<<饅頭都有得炒?>>食落個味有少少似豉椒炒蜆咁,但用左細粒炸饅頭做主角,炸饅頭係一口既size,食落外酥內軟,同青椒、洋蔥、豆豉一齊炒好惹味十足,估唔到依味餸味道幾夾又幾有創意最後點左個飯後果食<<潮汕甘草水果>>可任揀四款水果,再配兩種粉沾住食,我地揀左
豬大腸: 豬大腸食落好軟又夠腍,清得好乾淨
<<饅頭都有得炒?>>
<<潮汕甘草水果>>
可任揀四款水果,再配兩種粉沾住食,我地揀左甘梅粉同甘草鹽,番石榴、蘋果同火龍果切粒上,份量好多同食落新鮮,沾粉食幾開胃,咁樣食個味都幾夾