2019-05-22 128 views
之前母親節嗰日我發燒唔太舒服🤒想同👩🏻慶祝都真係有心無力,結果全家人陪我留係屋企食粥🥺病完後即刻預多個假日再出去補祝返,有朋友推薦左呢間比我,同埋提醒一定要訂位,去到發現果然都幾爆下差唔多滿座☎️帶位既店員介紹餐廳係以夢為主題,檯面上有住羽毛同埋蒲公英水晶球,👩🏻都好奇攞上手左睇右睇🔮▪️ Le French GourMay 2019 💲980 + 10%黎之前我做左功課,餐廳Main Menu係有四、六或者八道菜既Set,而入座後就見到有法國五月美食薈既Special Menu印係白紙上,呢次食個期間限定先,打算好食的話遲下再返黎食埋個恆常既😙店員每上一道菜都會好細心咁作出講解,仲會不時問意見睇下我地滿意與否👏🏻Amuse Bouche(7/10)餐前小食有蓮藕漬物,入口比較爽脆🤗Bread(8.5/10)送上一個布袋,包裹住一堆麵包,隔左一陣都仲係好辣手🔥食落幾酥脆既牛角包帶有牛油香,👩🏻表示大愛呢個🥐另外仲有款脆身微鹹既包🥖因為啲包比較細小,食完之後店員問仲要吾要refill,牛角包其實絕對可以encore,不過我地都要留肚食其他😂1️⃣ Veal Sweetbread with Esc

Amuse Bouche(7/10)

Amuse Bouche

餐前小食有蓮藕漬物,入口比較爽脆🤗

Bread(8.5/10)
Bread

1️⃣ Veal Sweetbread with Escargot(8/10)
Veal Sweetbread with Escargot

呢個Veal Sweetbread其實並非直譯既甜麵包,佢係較為罕有既小牛胸腺,再配上田螺、切粒既蘑菇、牛肉腸,另外仲可以連埋紫菜同曲奇碎一齊食,個人鍾意鹹既前者匹配一點😛

Ackerman, Saumur Blanc "Secret des Vignes" 2012🥂

2️⃣ Pan Seared Foie Gras(8.5/10)

Pan Seared Foie Gras

鵝肝質感細膩綿密,有住入口即溶既感覺😍配以酸甜兼備既梅、菠蘿、莓醬,有助減低油膩感平衡一下🤓

3️⃣ French Onion Soup(7/10)
French Onion Soup

呢個係以洋蔥湯做底,再加上芝士、雞肉、麵包🥣因為👩🏻唔食芝士,所以預先請店員幫忙全走芝士🧀店員建議先每樣獨立試一下口味,洋蔥湯比較濃味,就咁飲可能偏鹹左些少,芝士既羶香頗為突出,麵包仲保持些少脆邊,之後索湯又係另一番既風味🙃

4️⃣ Sorbet du jour(7/10)

Sorbet du jour

食咗三道菜之後係時候清理一下味蕾,清新既時令水果雪芭最適合不過🍧上層係火龍果,幾鍾意火龍果既味道夠鮮明,而下層就係提子🍇

5️⃣ French Confit Duck Leg(8/10)

French Confit Duck Leg

主菜係油封鴨腿,鴨腿係油脂中用低溫慢煮十二個鐘⏲️出到黎帶有油光既皮非常脆身香口,但又唔會過份油膩,肉質軟嫩,有陣陣適中既鹹鮮,伴以比較清淡既蘑菇片同埋紫椰菜絲🦆

Arkerman, Chinon Rouge "Secret des Vignes" 2013🍷

6️⃣ Profiterole(7/10)

Profiterole

有一個帶有細球朱古力碎既雪糕泡芙,如無意外雪糕都係M字頭嗰隻😎另外有一個榛子泡芙,榛子忌廉頗為滑身香濃,仲有唔少好少女既粉紅色白朱古力脆脆,甜野過後食返啲杏脯肉粒中和一下🤭

Mignardises & Coffee or Tea(7/10)

Mignardises & Coffee or Tea

茶點有Banana Cake同埋鳥結糖,前者既香蕉味頗重,後者就略帶煙韌有唔少堅果粒,兩樣都係較為甜既,要左杯熱檸檬茶作結☕️

整體食物質素唔錯,而且服務的確周到👍🏻食完一致認同呢間係高回頭率既💯見有唔少人係我地十一點幾走既時候先上黎飲野,可以坐係室外幾chill,下次得閒會試下上黎飲杯野或者有節日要慶祝就再黎食恆常Course😍

🔎 整體評分(8/10)
Bread
Veal Sweetbread with Escargot