2023-03-03
旺角近太子一帶勁多食肆,今日揀咗呢間正宗越南餐廳食晚餐,點解話佢係正宗因為裏面啲工作人員大部分都講越南話和廣東話。餐廳細細間但環境整潔,座位坐得舒服,牆上掛滿推介必食食物的圖片,看見都很有食慾,而且也給我不少點餐提示。食物方面有:檬粉、湯粉、飯餐、小食、飲品,選擇都算多,而飲品跟餐有特價,用QR code自助點餐方便快捷。香烤豬扒🐖撈檬$47呢度啲撈檬🍜量比出面好多越南餐廳來得大碗,食得好飽。😋豬扒🐖量多,烤香之後有啲脆卜卜,肉身唔乾,切開細細塊易食。檬粉上有青瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕、花生碎🥜和乾蔥,配上酸甜的撈汁十分開胃好吃。月喬三寶撈檬$60有兩隻雞翼、扎肉兩塊,豬扒切開細六塊。雞翼大大隻煎得香脆,外面乾身但咬開裏面有肉汁肉嫩,豬扒烤得香口但又唔會令到啲肉變得好乾身。扎肉青木瓜沙律$42青木瓜沙律都好大份,成座山咁高不是誇張,有青木瓜絲🥒、紅蘿蔔絲🥕、扎肉絲、花生粒🥜、九層塔和乾蔥,酸酸甜甜食落少少辣都幾清爽開胃。越式炸春卷$32初頭以為係齋春卷,原來裏面都有少少肉粒配粉絲、雲耳絲和紅蘿蔔絲,再沾上甜酸汁香脆好味。青檸梳打和椰汁紅豆冰(跟餐$9/杯)紅豆很足料煲得夠淋唔硬有口感,椰汁味
香烤豬扒🐖撈檬$47
呢度啲撈檬🍜量比出面好多越南餐廳來得大碗,食得好飽。😋
豬扒🐖量多,烤香之後有啲脆卜卜,肉身唔乾,切開細細塊易食。
月喬三寶撈檬$60
有兩隻雞翼、扎肉兩塊,豬扒切開細六塊。
扎肉青木瓜沙律$42
越式炸春卷$32
青檸梳打和椰汁紅豆冰(跟餐$9/杯)
紅豆很足料煲得夠淋唔硬有口感,椰汁味香濃。
這杯青檸梳打有半個檸檬🍋,感覺清新很有檸檬味🍋。
總括來說:價廉物美好味,分量大大份,值得推介!