2017-03-30 1602 views
今次帶大家嚟到大圍,唔食西餐,嚟到呢間合發海鮮飯店,食下小炒。去大圍近油站附近嘅位置,有好多間舊式嘅茶餐廳同埋飯店,間間嘅質素其實都唔錯,每一次嚟到都有一種花多眼亂嘅感覺,有選擇困難症嘅你,不妨來呢一間合發試吓佢哋嘅小炒,有好多道菜都整得幾好味嘅!今日放咗工,成班同事約10個人嚟到,叫咗好多個餸,其實佢嘅菜式都幾多,我哋一人叫一個咁上下,都夠咁多人share嚟食,每人又試到唔同嘅餸。由於太多餸嘅關係,以下落嚟,影住其中一版餐牌俾大家睇一睇,各位亦都可以喺嚟之前,諗定有啲乜嘢想食。生滾滑雞粥$150(一鍋)其實都幾大鍋,咁多人食,每人食啲,都夠食嘅,佢嘅雞幾滑,雞既雞油味慘左落成碗粥裏面,而啲粥都煲得好綿,連平時唔多好食粥既我,都覺得幾好味。蒜蓉炒莧菜莧菜成本其實幾貴,但佢都炒左幾大碟出嚟,菜嘅葉都好鮮嫩,莖都好爽口,炒出來亦好救鑊氣,幾好送飯嘅!菜心菜心亦都炒得好林!香炒蜆仔肉$55呢一種飯店炒出來既蜆,品質一定有保證,所有嘅調味都啱啱好,將蜆殻同埋蜆肉嘅味道到揮發出嚟,蜆肉亦都好大隻,呢個價錢都算幾抵!椒鹽白飯魚$85呢度菜最緊要係裏面既肉夠嫩,整得好唔好食,都好睇間餐廳嘅功架,佢哋

生滾滑雞粥$150(一鍋)
生滾滑雞粥

菜心
菜心亦都炒得好林!

香炒蜆仔肉$55
香炒蜆仔肉

椒鹽白飯魚$85
椒鹽白飯魚
呢度菜最緊要係裏面既肉夠嫩,整得好唔好食,都好睇間餐廳嘅功架,佢哋嘅外皮煎得香脆之餘,裏面肌肉亦都係畫到好似水咁樣,唔錯唔錯!

香煎蠔餅$90
香煎蠔餅
呢個亦都唔似出邊,佢哋粉同埋蠔仔肉嘅比例都啱啱好,唔會啖啖都係炸粉,好有誠意!

滷水三拼$105
滷水三拼
滷水滷出來嘅味道啱啱好,唔會太鹹,而魷魚同埋鵝腸等等,都好爽口彈牙,食得出係用心製作嘅!

酥炸大腸$70
酥炸大腸
開頭都怕你道菜會好肥膩,但係食落去之後,小小脆嘅外皮,加埋裏面豬腸同埋膏嘅分布都好平均,系好爽口,而唔會俾人一種好肥膩嘅感覺,值得一試!

紅燒BB鴿$50隻
紅燒BB鴿
淨係睇相都已經知道,乳鴿嘅外皮燒得好香脆,裏面嘅肉亦都好入味,忍唔住連骨都要吮埋!

酥炸花枝丸$90
酥炸花枝丸
點埋沙律醬來食,味道更加多層次,亦都係香脆嘅外皮,包住裏面彈牙嘅花枝丸,相信小朋友會好鍾意食。

豉汁帶子蒸豆腐$90
豉汁帶子蒸豆腐
呢道菜亦都非常出色,香滑嘅豆腐,加上上面嘅帶子,用豆豉黎調出佢哋嘅鮮味,一個爽口一個香滑,層次分明!

呢度都幾適合一大班人黎食,想飽啲嘅話,你可以加錢加飯嘅,每碗飯$12 。佢哋仲開到好嘢嚟嘅,夜晚放咗工,或者出完街之後,想搵好嘢食,嚟到大圍有呢一間好選擇!
2017-02-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
生滾滑雞粥
香炒蜆仔肉