2021-10-17 321 views
大圍尼間好湯好麵聞名已久,但每次嚟都大排長龍,令人卻步。難得今晚清閒,加上經過時人唔多,於是就決定排隊食麵喇。阿仔今次係第二次嚟,佢介紹我食好頭好尾,可惜輪到我時已經賣晒,所以我就要咗碗海龍皇湯,阿仔嗌咗黑口黑麵。老實講,我碗海龍皇湯的湯底喺濃郁嘅,亦都好好飲,但係並唔係我在香港飲到最好嘅蝦湯底,加上啲麵碌得有少少唔夠熟(真係有啲生硬,碌多20秒會好啲),所以整體上有少少失望。當然,食到後來啲麵喺好咗,因為巳經熟透,但係第一印象巳經喺ruin 咗。碗海龍皇有隻飽滿生蠔、墨魚滑、兩隻非常新鮮彈牙嘅大蝦,餐廳仲俾埋手套方便剝蝦殼, 非常為客人著想。阿仔碗黑口黑麵因為有墨魚汁,所以餐廰俾咗件「口水巾」,算係貼心。黑口黑麵主要有魷魚及墨魚,我試咗一羹湯, 味道好,但係唔係我杯茶,下次嚟都應該唔會嗌佢。因為係米芝蓮餐廳,所以預咗係貴。雖然今日嘅經驗唔係話太好,但係都會回頭,繼續試佢哋其他的湯麵。

海龍皇湯

黑口黑麵

2021-10-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$108 (Dinner)
海龍皇湯
黑口黑麵