2023-10-15 1455 views
之前大圍小館得walk-in 排隊,宜家就開放左預約,想試嘅話記得提早book左枱先。佢同坊間嘅茶樓唔同,主打失傳同懷舊菜,所以可以選擇嘅點心種類唔多,但每道菜都可以感受到師傅嘅技藝。每張枱都會送上佢地自家製嘅辣椒油同辣椒醬,非常惹味,鍾意食辣嘅可以試試。我地兩個人點左6道菜,份量都幾多,好彩最後食得曬。要留意嘅係呢度嘅菜式好快就售罄,建議第一輪就點曬想食嘅菜先。今次比較可惜嘅係想試嘅酸薑皮蛋酥已經賣曬。先介紹餐廳招牌菜第一叉。厚切嘅叉燒色澤鮮艷亮麗,選用上梅頭肉,肥瘦勻稱,以特製麥芽糖燒製。咬落去充滿油脂嘅香味同肉味,麥芽糖醬嘅味道有幾種層次,唔係單一嘅甜味。糯米雞有蛋黃香,外皮酥黃香脆,冬菇同糯米香味濃郁。店員會幫手剪開沙翁,上面有滿滿糖霜,如果怕太甜,建議整走少少糖霜先食。沙翁有好重蛋香味,內層鬆軟,就算我地擺左一陣先食,表面仲保留到酥脆嘅口感。我係第一次食灌湯餃,店員提醒我地將灌湯餃放喺碗嘅時候要小心唔好整穿餃子皮。餃子皮非常薄,入面用嘅餡料都幾用心,有瑤柱、帶子、蝦、花菇同金華火腿,湯汁鮮美。蝦餃就比較普通,蝦餃皮稍稍蒸過火,蝦肉餡有比較重嘅胡椒味,遮蓋左蝦肉本身嘅鮮味。我地

第一叉

流心煎糯米雞

糯米雞有蛋黃香,外皮酥黃香脆,冬菇同糯米香味濃郁。

沙翁

灌湯餃

鮮荀蝦餃

宮廷荷花酥

我地喺menu見到宮廷荷花酥嘅相,覺得幾精緻,所以就諗住試食下。從佢嘅賣相都睇得出呢道菜好考師傅手藝。不過味道實在太甜,唔太啱我口味。
宮廷荷花酥
2023-10-13
$247.5 (Lunch)
第一叉
沙翁