2024-12-13
呢日過嚟大圍探搬咗新屋嘅表妹,佢帶咗我嚟佢樓下嘅呢間日本菜😌 雖然我地係嗌單點嘅刺身同壽司,但係坐bar枱真係好有omakase嘅感覺🥰 可以聽下師傅推介菜式,又可以望住師傅製作,真係唔錯。石垣鯛一份有兩款調味,首先係用上自家製蛋黃醋配刺身,味道酸酸地幾清新🐠 另一款係用石垣鯛包裹住日本基蔥,兩款口味都食到石垣鯛原來嘅魚香。深海八爪足呢份更加特別,一份有三吃,師傅勁細心介紹用料同埋食嘅次序,跟住嚟食,味道真係更上一層樓🦑 第一食,先用岩鹽同埋少少柚子皮做調味,臨食之前點埋青檸汁,真係好鮮甜🍋🟩 中間係八爪魚嘅吸盤,配埋酸汁啫喱,吸盤好爽口,幾有新鮮感。最後一味係配紫蘇山梅汁,酸酸地都幾提鮮,紫蘇嘅味道好出,所以放最尾就好適合🍃針魚壽司面頭有半條針魚,師傅用咗啲薑蓉調味,唔會覺得好腥😌針魚串勁鍾意師傅嘅心思,食完針魚壽司,仲有嘅個製作精美嘅針魚串🍡 輕輕炙燒咗加埋青檸汁嘅針魚都幾美味。紋甲魷魚壽司魷魚先用水輕輕焯一焯,食落口更爽口🥰 用咗岩鹽同柚子皮做調味,食材新鮮,淨係簡單調味已經足夠😎銀鱈魚壽司師傅同我地介紹呢個銀鱈魚係刺身級別嘅,輕輕炙燒過,半熟狀態下更重油香🐟 馬糞海膽軍艦海膽
石垣鯛
深海八爪足
針魚壽司
面頭有半條針魚,師傅用咗啲薑蓉調味,唔會覺得好腥😌
針魚串
紋甲魷魚壽司
銀鱈魚壽司
馬糞海膽軍艦
海膽份量充足,味道又好鮮甜,勁推介大家嗌呢份海膽😍
赤蝦壽司
好大隻赤蝦喺面,加上有師傅精心燒香咗嘅蝦膏,真係蝦味好出🦐
厚燒牛舌
見到隔離枱嗌串燒都好吸引,所以我又跟機嗌咗份👅 牛舌幾juicy,口感彈牙。
真係勁鍾意師傅推介嘅深海八爪足,一款刺身有三種配搭😝 如果大家嚟食,不妨都睇下師傅推介啲咩正野比大家。