2022-07-21 132 views
🧡🤎💛經典小食🥡平價又好食就算唔係住附近,好多人都有聽過依間小食店嘅名「大圍小食」,加上之前ViuTv節目介紹佢哋嘅臭豆腐😍睇到Hatty心郁郁,決定踩完單車去補充熱量先!🚴🏻‍♀️🤎臭豆腐🤎 $15/1件臭豆腐嘅「香」味真係令人流晒口水🤤咩都唔好講!先嚟一份啖臭豆腐先🤭豆腐份量十足,外層極酥脆,內層豆腐密度高 有口感!沾上豆瓣醬😳風味尤佳!真心大推✨❤️炸大腸❤️ $15/1串炸大腸要做得好,其實好難🤯清潔唔乾淨、唔新鮮都會影響口感同味道🥹不過依個炸大腸肥而不膩,外層香脆!最鍾意搭配黃芥末一齊食,清新又刺激🤣🧡魚蛋🧡 $12/10粒金獎魚蛋豈能錯過?依度嘅秘製辣汁好過癮,老闆仲問我好唔好食(個口咬住魚蛋,有啲難講嘢😂我唯有以行動清盤!一碗魚蛋關鍵在於醬汁,依個辣汁重口而不過鹹,辣度適中🌶絕對可以encore!💛燒賣💛 $12/10粒淨係魚蛋邊夠喎,食埋燒賣就perfect 啦!燒賣軟硬適中,熱辣辣嘅燒賣加上醬汁,好好食😍🖤串燒魷魚串🖤 $20/串買嘢食嘅時候留意到店內姐姐烤緊魷魚,姐姐見我雙眼發光 叫我整返串喎😳「唔好啦!一串邊夠㗎🤣兩串啦!唔該靚姐」唔知係咪我嗌咗佢靚姐,依兩串魷魚都好大
🧡🤎💛

魚蛋

💛燒賣💛 $12/10粒
燒賣

🖤串燒魷魚串🖤 $20/串
買嘢食嘅時候留意到店內姐姐烤緊魷魚,姐姐見我雙眼發光 叫我整返串喎😳「唔好啦!一串邊夠㗎🤣兩串啦!唔該靚姐」唔知係咪我嗌咗佢靚姐,依兩串魷魚都好大串!魷魚有咬口,燒烤味香濃😝好入味!
串燒魷魚串

💜油渣麵💜 $48/大碗
「油渣麵」依個term由細聽到大,但一次都未食過!豬油渣味好香,帶香脆口感🤤麵條為粗麵,有口感 不宜浸湯太耐,建議快快脆脆咁享受😎當中仲有辣菜圃,相當開胃🌶
油渣麵

依間小食店真心做得好岀色,難怪要排長龍😂雖然話小食重量不重質,但喺依度似乎有另一番感受,有質素又有份量嘅小食店真係少之又少🥹希望大家有機會都過嚟try try!特別係臭豆腐呀😆BTW記得save post,方便向店員查詢有關小食啦❣️

📍大圍小食
📍大圍富嘉花園22號地舖