2018-06-20
由細食到大嘅冰室、茶餐廳,舊屎真係唔當咩美食,唔識欣賞。而家反而有時被遊客帶動番轉頭,重新搵番啲回憶。唔敢講話食物好好食或者精緻,但梗有一兩樣拿手野令人心甘情願排隊。坊間有唔少出色嘅叉燒蛋飯,位於大坑嘅順興可算係當中表表者,此外菠蘿包亦都幾有名,可惜當日售罄了。天時暑熱,我都係坐室內比較穩陣,大排檔嗰邊咪搞我。入得黎就預左搭枱,親密啲。招牌叉燒滑蛋飯 $50 豬扒滑蛋飯 $50煮黎煮去呢幾味,蛋依然係主角,配叉燒、豬扒、蝦仁等。煎pan size嘅蛋覆蓋整碟飯,滑蛋油就梗架喇,並非頂級滑,但合格有餘。蛋漿薄身,少啲層次,但咁薄身都唔顯蛋老,時間掌握得好叉燒薄片,冇乜特別,唔會要求舊叉燒要好靚,冇雪到死哂,乾硬化收貨。豬扒炸過,切片上方便食,唔油唔柴,加上新鮮熱辣,對得住價錢。豉油另上,當然係重點,鹹鹹甜甜。其實份量就唔係話好多,男女都食得哂。係咪一定要黎,又不至於,不過諗到求其喺啲茶記叫個叉燒滑蛋飯,嚇死都收40幾啊。大坑黎講50蚊個飯唔貴了,午餐凍飲都係加兩蚊,行開行埋口痕又想食
招牌叉燒滑蛋飯 $50
豬扒滑蛋飯 $50
蛋漿薄身,少啲層次,但咁薄身都唔顯蛋老,時間掌握得好