L'AMOUR

之前已經預約左呢間餐廳,想要好好慶祝吓今日。差不多6點鐘嚟到餐廳,見到餐廳竟然空無一人,心諗會唔會中伏?好彩結果係無令我失望嘅,其實用餐中途已經不斷見到有客人入嚟,到我地差不多食完,餐廳亦差不多滿座。 朋友要左一個dinner set,而我見到個餐咁多嘢食,都擔心太多嘢食會食唔哂,所以只係叫左個小食再加main course。 Dinner Set($688)共有6道菜:1st 季節限定法色濃湯: 甘筍橙湯2nd 季節限定法式前菜:酒釀法式鵝肝凍3rd  季節限定法式多士:魚子醬多士4th  季節限定輕食:法式鵝肝撻5th  主菜(可選牛、豬、雞、鴨、魚,朋友揀左要牛)鵝肝牛柳6th 季節限定甜品:芝士蛋糕 一個Dinner set有成六道菜,我真係食唔晒,朋友就覺得好正、啱啱好。每道菜都會依次序,逐一上台,上台後就係影相打卡時間(😄📸碟碟嘅擺盤都唔一樣,重要超靚)。對於呢六道菜,朋友嘅評語係:每道菜都有驚喜,味道完全唔一樣,所以每食一樣都有新鮮感。🥣先講個湯,真係非常之濃稠,甘荀味非常之出。🧊而個鵝肝凍,酒味濃郁、食落真係好香、好醇、好滑。🍞魚子醬士,唔洗多講,真係有好正嘅海水味。
Dinner Set($688)共有6道菜:
1st 季節限定法色濃湯: 甘筍橙湯
2nd 季節限定法式前菜:酒釀法式鵝肝凍
3rd  季節限定法式多士:魚子醬多士
4th  季節限定輕食:法式鵝肝撻
6th 季節限定甜品:芝士蛋糕

甘荀橙湯

🧊而個鵝肝凍,酒味濃郁、食落真係好香、好醇、好滑。
酒釀法式鵝肝凍

🍞魚子醬士,唔洗多講,真係有好正嘅海水味。
魚子醬多士

🥞法式鵝肝撻,係葡撻加鵝肝,咸甜味道有層次,特別欣賞蛋漿好滑、好香甜。
鵝肝撻

🥩鵝肝牛柳最有驚喜,因為最先以為只係得一件牛扒,原來係仲配有鵝肝。牛柳肉質軟腍多汁,肉味豐富。
鵝肝牛柳

🍰甜品芝士蛋糕,不嗜甜嘅朋友都覺得呢個唔錯,尤其是個朱古力牌,竟然用左黑朱古力,配搭芝士蛋糕一齊食,味道搭配出色。
芝士蛋糕

我揀左嘅小食係,時令海膽刺身多士($198 3pcs)。上台時真係嚇一跳,每件多士面鋪著滿滿嘅海膽,色澤亮麗,未食已經覺得呢個小食性價比甚高。入口後,即時有幸福滿滿嘅感覺,海膽味道甘甜、口感軟滑。
時令海膽刺身多士

主菜揀左慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果($298)完全感受到慢煮嘅精髓,肉質嫩滑,容易嘴嚼,保持到肉汁。豬鞍似係完全無落調味,初時食到肉質嘅原味道,覺得幾驚喜,但係慢慢食落就會覺得味道較淡,不過伴碟邊會見到有海鹽,仲有蘋果蓉,點豬鞍食,味道即刻唔同;蘋果嘅甜味令豬鞍味道不再單調,而海鹽嘅微鹹更能提升肉味。
慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果

慶祝點可以唔飲返杯酒,我就揀左Rose,朋友就揀左 Singapore Sling。Rose好靚,慢慢睇住煙霧泡爆破,煙霧彌漫嘅感覺好夢幻。入口除左酒香,仲滲出淡淡嘅花香。Singapore Sling 嘅紅色又係好靚,晶瑩如紅寶石一般。
Rose

Singapore Sling

總結係每道菜都真係色香味俱全。呢度絕對係慶祝、情侶、知己相聚嘅首選餐廳。
Type of Meal
Dinner