2023-11-30 309 views
去開銅鑼灣sogo shopping見到新開左呢間台灣炸雞扒,見到好多人排隊,我又黎買番屋企食先,今次pop-up最特別之處是一次Street food cross-over由艋舺雞排夥拍 Grill Cambo進行,食物方面主打兩間人氣食店的招牌菜,艦舺的炸雞排,grill cambo的杯裝冬蔭功等。我地叫左天王雞扒,辣妹雞扒,苔客雞扒,由於雞扒即炸,外皮香脆,入面一點都唔乾,全部都好juicy,佢地標榜用新鮮雞唔用雪雞。我自己就中意辣妹雞扒,辣辣地幾惹味,小朋友就中意苔客雞扒,海苔味道濃郁。冬蔭公入面好足料,冬蔭公味道酸甜開胃,少少辣,大蝦爽口彈牙,草菇吸收哂冬蔭公湯汁,非常多汁。酸辣鳳爪鳳爪爽口彈牙,加上芹菜,蘿蔔絲,芫茜等口感豐富。青咖喱魚蛋大大粒口感彈牙,青咖喱味道濃郁。紅肉地瓜條地瓜條香甜煙韌。
的杯裝冬蔭功等。

冬蔭公

酸辣鳳爪
鳳爪爽口彈牙,加上芹菜,蘿蔔絲,芫茜等口感豐富。

青咖喱魚蛋
大大粒口感彈牙,青咖喱味道濃郁。

紅肉地瓜條
地瓜條香甜煙韌。