2024-10-14
觀塘好多好嘢食就唔係第一日嘅事小編成日都去駱駝漆食嘢 但係每次嚟到呢間餐廳門口都見到好鬼死多人排緊隊😂次次都因為趕頭趕命 所以冇機會食佢老老實實😆😆真係冇諗過一間工廠大廈入面嘅餐廳受歡迎程度會去到咁高😂一出𨋢口已經見到好多人喺嗰邊排緊隊🐷不過食完之後就覺得排隊係值得嘅😆🐷招牌花膠雞米線首先梗係要講吓呢個招牌嘅花膠雞 因為見到台台都叫呢一個😂話明招牌應該都真係幾好食果然不負眾望😆😆個米線到嘅時候我第一件事做嘅就係飲一啖個雞湯雞味都幾濃郁 而且唔似啲重味精湯 起碼飲完唔係覺得口渴雞嘅份量都真係幾多🤣 呢碗米線仲有隻雞髀🍗雞肉嘅口感好滑 雞味都幾香 絕對唔係嗰啲擺咗勁耐又唔新鮮嘅雞肉😆米線份量都算多 而且口感唔錯 幾有咬口 碗米線裏面都有三件花膠 🤣 每一件都唔算好細件㗎食lunch可以用呢個價錢食到咁大碗花膠雞湯米線小編覺得好滿足😆😆🐷胡椒豬肚雞米線呢個湯底就係胡椒豬肚湯 🐷 個味道就當然係會刺激少少 但係又真係唔錯喎😍遲啲冬天可能小編會成日嚟食 因為食完可以暖吓個胃都真係幾好雞嘅份量依然係咁多😆 而且入面都有啲豬肚 😆🐷蜜糖雞翼小編好鍾意食雞翼 所以就追加咗份小食 啲雞翼都幾厚肉 外脆內
觀塘好多好嘢食就唔係第一日嘅事
🐷胡椒豬肚雞米線
遲啲冬天可能小編會成日嚟食 因為食完可以暖吓個胃都真係幾好
雞嘅份量依然係咁多😆 而且入面都有啲豬肚 😆
🐷蜜糖雞翼
小編好鍾意食雞翼 所以就追加咗份小食 啲雞翼都幾厚肉 外脆內軟 加埋啲蜜糖都唔錯
不過小編一開頭冇諗過係炸嘅 好彩都真係幾好食🤣🤣
🐷凍檸檬薏米水
小編最鍾意飲薏米水 因為好飲得來又可以去吓濕氣😆
佢哋嘅薏米水整得唔錯 加埋啲檸檬感覺都幾清新同埋易入口🤣
不過唔知點解小編覺得有啲薑嘅香味喺入面😆😆
雞駅花膠雞米線專門店
📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓I室
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍站#九龍好去處 #九龍美食 #觀塘美食