2023-06-05
地點有少少難揾,千祈唔好信google map會行多好多路,地鐵站一出黎過對面馬路,向柴灣方向行,見到OK便利店上去條巷仔入面。今晚一行8人去食,埋單$1622,非常抵食👍🏻臘味蝦乾煲仔飯煲仔飯上面鋪滿臘肉、潤腸、臘腸、蝦乾,個侍應教我用豉油淋喺個煲蓋邊,再焗10分鐘就可以有飯焦,咁樣整出黎嘅飯焦又唔係太燶同太硬,好香口椒鹽九肚魚份量好多,外皮脆卜卜魚肉嫩滑再加上炸蒜,送啤酒一流豉椒炒蜆炒蜆冇沙,但蜆肉比較細粒豉汁蒸白鱔白鱔充滿油香,肉質肥美彈牙,完全冇任何腥味豉油王鵝腸份量一樣係巨多,鵝腸帶有少少肥亦保持咗爽脆嘅口感油浸筍殼魚原條嘅炸魚配上豉油汁薑蔥絲,肉質依然保持嫩滑,亦唔會有太多骨,好適合送飯蜜椒香薯牛柳粒呢一款最值得推介,除咗份量多,薯仔經炸過後粒粒都裹上蜜糖汁,牛柳亦唔會un 同冇梳打粉,一粒接一粒食唔停口香茄子煲味道比較普通,乜魚香味椒鹽鮮魷亦係比較推介嘅菜式,一樣係巨多嘅份量,炸粉好薄,鮮魷大大件亦唔un 啫啫通菜蝦醬味道濃郁,略嫌有少少鹹排骨雞煲仔飯加潤腸📍祥囍煲仔小廚 (筲箕灣)筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖人均消費:$200食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️回頭
今晚一行8人去食,埋單$1622,非常抵食👍🏻
臘味蝦乾煲仔飯
椒鹽九肚魚
份量好多,外皮脆卜卜魚肉嫩滑再加上炸蒜,送啤酒一流
豉椒炒蜆
炒蜆冇沙,但蜆肉比較細粒
豉汁蒸白鱔
白鱔充滿油香,肉質肥美彈牙,完全冇任何腥味
豉油王鵝腸
份量一樣係巨多,鵝腸帶有少少肥亦保持咗爽脆嘅口感
油浸筍殼魚
蜜椒香薯牛柳粒
香茄子煲
味道比較普通,乜魚香味
椒鹽鮮魷
啫啫通菜
蝦醬味道濃郁,略嫌有少少鹹
排骨雞煲仔飯加潤腸
📍祥囍煲仔小廚 (筲箕灣)
筲箕灣愛民街6-28號新利大廈地下5A號舖
人均消費:$200