2015-05-14 504 views
西貢有好多泰國餐廳,今日朋友帶左我黎呢間佢話由細食到大既泰國小吃。 店名有點耐人尋味,明明賣正餐主食,偏偏叫小吃。 鋪面一啲都唔細,打對面隔住條巷開兩邊鋪。 我諗左一陣先青咖喱定雞飯好,朋友就話雞飯好食啲,最後我叫左個海南雞脾飯,同埋一杯青檸梳打。等左一陣就有得食。 黎到有少少嚇親我,好大碟既雞飯呀,而且上面係鋪滿晒雞!先講啲飯,油飯黎講佢唔算好有味但係好香,撈少少辣汁食好好食。個汁係泰式酸辣汁,唔算太辣,幾易入口,我好中意。 啲雞呢除左多之外,舊舊都斬到大小適中,一條條好易放入口。個雞真係好滑同好有分量。跟飯仲有個冬瓜湯,個湯就一般,冇乜特別,但至少唔係味精開水加冬瓜粒。青檸梳打就幾大杯,唔係好甜,好怕飲到啲好甜既青檸梳打。 總結,呢間的確幾好食,價錢都合理,四十幾五十蚊一個飯。

青檸梳打就幾大杯,唔係好甜,好怕飲到啲好甜既青檸梳打。

總結,呢間的確幾好食,價錢都合理,四十幾五十蚊一個飯。
2015-05-13
$50 (Dinner)