2017-05-08
西餐大排檔地點係銅鑼灣非常就腳,朋友生日梗係就佢啦!門口好有懷舊feel我真係好鍾意佢的紅色餐巾,金色燙字,一絲不苟朋友一向唔喜歡食套餐,所以我哋決定散叫,女孩子先來湯類暖下個胃,牛腩羅宋湯 $59。每一啖都吃到香濃的蕃茄味,濃厚度恰到好處。再來吃一點蔬菜,沙律我點了雞肉火腿華都夫沙律 $79。因為覺得 Waldorf 名字很特別, 所以就叫來試吓,我覺得幾正,好味之餘仲有我鍾意嘅合桃,而且面頭一粒粒嘅乳酪爆珠,味道就好似益力多咁特別。接下來的前菜是冬陰公蝦多士 $99,唔好講笑真係食得出有冬陰公嘅香辣味架!勁大隻蝦而且炸得十分鬆脆紅咖喱蟹肉配熱脆麵包 $99,顏色鮮艷賣相靚,聞到好香嘅咖喱味。已經將蟹肉拆好晒,入口啖啖肉嘅感覺真係好滋味麵包烤得夠晒脆,上枱時仲好熱架微辣夠惹味。Main 選擇了燒烤,七成熟的燒西班牙黑毛豬肉眼蓋 $229。超有口感而且肉香滿溢,煎得很香而且肉質粉嫩,入口軟淋又夠多汁。就連伴碟嘅菠蘿都特別酸甜爽口澱粉質少女又怎能錯過意粉呢?蝦肉醬蘑菇意粉 $99。肉醬非常鮮甜美味,蝦味突出,意粉爽口彈牙夠出色。下次有機會試埋個海鮮拼盤喔!
我真係好鍾意佢的紅色餐巾,金色燙字,一絲不苟
下次有機會試埋個海鮮拼盤喔!