今次金生帶我嚟到油塘搵食,呢度我從未踏足過,咁嘅地方都搵到,梗係要審下金生點識嚟架,開飯都未有資料顯示喎。話說上次金生嚟過食炒飯後,同老闆吹開水得知佢以前喺某間出名越南餐廳度做過,所以今次專程嚟埋我嚟食越南菜,佢話兩個人可以試多啲野呀麻。由油塘站大約行10分鐘就可以行到嚟呢個油塘四山街大排檔,但本身大排檔地方唔算好大,就當晚所見,門口迫晒d大貨車喺度遮住晒個入口,真係唔係咁容易搵到。大排檔裡面嘅舖位都係細細間,順發就有連續三個檔位,其餘有間海鮮舖都佔呢度幾間舖,聽聞都幾正,$300/位私房海鮮檔。工廠區夜晚都無咩人會嚟食野,就當晚全個大排檔都係得幾枱客。老闆兼廚師好熱情,仲竟然認得金生,佢走出嚟話:「又嚟幫襯呀,多謝捧場呀!」老闆咁好記性嘅,嚟過一次都認得,果然好窩心。睇返現場環境尚算可接受啦,大排檔仲想點呀睇返個餐牌,雖然陳舊,但勝在價錢吸引,就算4圍枱段估都唔駛9600蚊掛
睇返現場環境尚算可接受啦,大排檔仲想點呀
越式炒金邊粉
越式錦繡拼盤(小拚盤)
越南春卷
越南扎肉
沙爹串燒雞肉
馬拉盞牛肉炒苦瓜
豬頸肉喇沙濛粉
Other Info. : 其實食大排檔就係貪佢夠獲氣、價錢又夠平、再加埋老闆夠親民,咁就真係無得頂啦。 最近有人喺大排檔食大咗仲要上網唱人地收得貴,原本想放上網博人認同,但最後比人笑返轉頭。而家資訊咁發達,識得上網唱人,但唔識上網格價兼搵間岩budget嘅餐廳,真係笑料囉。希望呢啲人經一事、長一智啦,以後要做個精明嘅消費者啦。
2015-07-08
越式炒金邊粉
越式錦繡拼盤(小拚盤)
越南春卷
越南扎肉