呢排兩個小朋友係屋企,日日都要同佢地安排早餐,真係考起媽咪。見呢排個個都話要買古早味蛋糕~ 好!一於買大大個古早味蛋糕返屋企食。去開黃埔,醒起住係附近既好朋友推介新開的阿里山古早味蛋糕。未行到去舖頭,已經遠遠飄來新鮮熱辣出爐既蛋糕香味,好吸引。原來阿里山古早味蛋糕有好多款口味,輪流出爐,睇下你咁好彩同邊個口味有緣啦~~我地買到朱古力,芝士肉鬆同日本柚子蜂蜜。朱古力真係好中意好中意呢個朱古力味,你係想像唔到佢既巧克力係幾濃郁,見到朱古力舖滿蛋糕,原來一切開仲驚喜,裹面有D朱古力流出黎。不過朱古力又唔算太甜,岩晒愛食朱古力又怕甜既我芝士肉鬆芝士就岩晒兩個公主。中間有一層厚厚既芝士,上面又係舖滿Parmesan芝士碎同肉鬆,芝士焗完帶點香脆,而蛋糕內裹好軟熟綿綿,食落去蛋香味中帶點咸香味,呢個配搭的確好吸引。柚子蜂蜜味中意食有口感既千萬不要錯過柚子蜂蜜味。因為蛋糕入面會食到來自日本進口嘅柚子絲。柚子清甜, 再加上淡淡台灣龍眼蜜的甜香,我家太婆愈食愈開胃,食左大大件。『阿里山古早味蛋糕』俾我既感覺係,絕不吝嗇!點解咁講??其實咁岩見到老閭,佢邀請家姐係店舖前的白板畫下畫,所以我企左係睇師傅整蛋

我地買到朱古力,芝士肉鬆同日本柚子蜂蜜。

朱古力

芝士肉鬆

柚子蜂蜜味

『阿里山古早味蛋糕』俾我既感覺係,絕不吝嗇!點解咁講??
其實咁岩見到老閭,佢邀請家姐係店舖前的白板畫下畫,
所以我企左係睇師傅整蛋糕睇左一個幾鐘!無錯,真係咁耐…望到蛋糕師傅一手拎大把朱古力,芝士等等材料放入蛋糕,仲要拎左幾次。夠膽講絕對足料。

古早味蛋糕大大件都唔怕,放落雪櫃可以保存3日,雪完拎返出黎食一樣好味,下次去又再買幾隻味返屋企試吓先
TakeAway