2016-06-09
海鮮網上燒既體驗要追溯到幾年前我做孝順女同爸爸在東京既經歷,仲記得果時岩岩出黎做野無耐,一心隻身帶爸爸去東京玩,個餐磯丸水產係最貴既,今次黎到尖沙咀既焱丸水產,我覺得特別有感覺。話時話,下個月又同家人去日本旅行,真期待!無論門面到內在環境都好日本feel架,有大大小小既和風掛布,感覺好有活力,充滿元氣咁!一行入鋪頭,你就會聞到陣陣既蟹燒香氣,座位空間感都足夠,每桌放上燒爐!海葡萄細細粒既特殊口感海葡萄配個醋醬油食用,係沖繩名物。一粒粒綠色,猶如珍貴小玉石,在嘴裡爆開並散發出大海既芳香,特別既前菜呢!刺身三盛有油甘魚、三文魚、帶子最愛都係三文魚,超厚切,肥美滑溜下喉嚨去海草白飯魚子煎蛋簡單既一道小食,好似屋企煮咁,但入面捲著綠色一點點既海草同白飯香,份外香蛋卷很厚,食落滑同感覺豐富焱丸號壽司一食桌就問左句「咩黎架?」原來係朋友點既招牌壽司,都真係幾誇張,d料多到滿瀉似沙律咁!因為朋友超愛吞拿魚,所以個吞拿魚蓉完全滿足佢需要,鮮,咁多料蓋住,但塊紫菜仍脆,真了不起,特別喜愛個堆三文魚子與其餘既吞拿魚同蟹肉成對比既口感。蟹味噌甲羅燒呢道係必叫吧,但邪惡注意,因為膽固醇真係超高,但who ca
細細粒既特殊口感海葡萄配個醋醬油食用,係沖繩名物。一粒粒綠色,猶如珍貴小玉石,在嘴裡爆開並散發出大海既芳香,特別既前菜呢! 刺身三盛
有油甘魚、三文魚、帶子
最愛都係三文魚,超厚切,肥美滑溜下喉嚨去 海草白飯魚子煎蛋
蛋卷很厚,食落滑同感覺豐富 焱丸號 壽司
一食桌就問左句「咩黎架?」原來係朋友點既招牌壽司,都真係幾誇張,d料多到滿瀉似沙律咁!因為朋友超愛吞拿魚,所以個吞拿魚蓉完全滿足佢需要,鮮,咁多料蓋住,但塊紫菜仍脆,真了不起,特別喜愛個堆三文魚子與其餘既吞拿魚同蟹肉成對比既口感。 蟹味噌甲羅燒
呢道係必叫吧,但邪惡注意,因為膽固醇真係超高,但who cares,食左先算,加上我上星期行左山lol
蟹噌甲羅燒即係用個蟹殻裝番住d松葉蟹肉、蟹膏、蟹子、蛋一齊燒,真係好夠「蟹」,真心佩服諗呢樣食物既人,因為真係精華之味! 唔想睇個instruction點燒無所謂,因為有熱心店員幫你燒,包保岩包正確啦。睇住佢燒,聞住陣陣香味,真係口水流! 用左鵪鶉蛋漿撈蟹膏入口特別軟滑,蟹肉又夠曬鮮甜,超正超吸引,大大愛 松葉蟹膏帆立殻燒
海膽帆立貝燒
嘩!真係好鐘意咁樣超多材料mix and match 蟹膏個個濃味好多,但海膽個隻都好清甜
d菇呀、秋葵吸曬d甜味同清酒香,我仲拎左幾啖汁去撈北海道海鮮炒飯食! 饑燒魷魚
魷魚大大隻,燒時加d甜燒汁,食落爽口彈牙,新鮮象徵! 梅乾highball
味道有d似咸檸咁,好特別,只係多左微微whisky味道,我覺得易入口呢!
不過無飲管無匙更,因為其實有d想食埋個梅肉! 同朋友食完呢餐大海的味道配日本的感覺,我很期待我7月既鹿兒島之旅!!