2021-03-20
銅鑼灣SOGO後面嘅謝斐道真係好多嘢食,今次就揀咗雲壽司入去獨食🤓 餐廳以簡約日式壽司店裝修,睇落光猛乾淨,一排長bar枱,可以睇到清晰師傅嘅手勢。我今日揀咗一個丼飯lunch set食😋 Lunch set 除咗有丼飯,仲會有麵豉湯同埋日式沙律配搭,沙律🥗有好多芝麻醬,夠晒惹味。北海丼 $188嗌北海丼可以一次過滿足鍾意食刺身嘅人😍有赤貝、海膽、拖羅、三文魚、牡丹蝦、油甘魚同三文魚籽,有齊七款刺身,基本上全部都食得出好新鮮厚切,海膽或三文魚籽冇腥臭味🤓我最鍾意食拖羅🐟 雖然佢只係丼飯嘅其中一個配菜,但質素依然好高。拖羅顏色粉嫩,油脂紋理清晰,食落油脂感重,更有入口即化感覺。另一樣一定係海膽🤤 海膽份量都幾多,甘甜又滑,次次食海膽都好有滿足感。順帶一提,三文魚真係新鮮肥美。丼飯嘅壽司飯暖身,唔會太冧或太硬身,亦唔會太多壽司醋,而且成碗飯都幾大碗咖🙈
北海丼 $188