2009-08-10
昨日參加船河一天遊, 跟團(只包船)數十元, 足足坐了前後6小時, 當中經過青衣、馬灣、機場大、小磨洲、匙羹洲、東方明珠、大、小沙洲、大澳、東涌小碼頭... 最緊要的目的就係睇"中華白海豚",都算無失望, 自家一行10多人大小各半, 連隊約300 人, 昨日天氣好好, 有海風, 沒有烈日當空, 34度氣温又是另一番心情, 無想過 "咁爽" 。 留了大澳2個半小時, 家人看過紙介紹, 去了這間酒家, 入去先見到我們特首相片, 一年都有兩次到過 。我們叫了12個餸, 當中有白飯魚煎蛋、涼拌雲耳、冬瓜粒湯(裡面還有絲瓜、節瓜、蝦、冬菇..)、魚肚粟米羹、蝦醬蒸腩仔、蝦醬通菜、蒜茸炒菜心、桂妃雞、炸魚塊、魚香茄子煲 、炸雲吞魚片、粉絲蒸九肚魚 , 數個白飯+汽水, 埋單都係約HKD$1,040 , 全部食晒, 咁熱天時都可以全清, 味道幾好, 人流不太多, 碟碟份量都多 。