2022-06-07 292 views
🔸雪糕拉麵 (豚肉,半熟蛋,半支花生醬雪糕,辛辣豚骨湯底) 🔸💬特點💬🔸兩間高質黃店 “想甜嚐甜””一生懸麵”合作,每日20碗,旺角店40碗,當雪糕遇上拉麵會否為伏呢?🔸一生懸麵慕名而久,剛好這次和另一間高質黃店想甜嚐甜合作,加上本人最愛嚐嚐新奇好玩的美食,因此沒有拒絕的理由而去嘗試。咁個賣點應該係雪糕嘅冰,配合辣湯底嘅火,形成一個冰火的感覺所以個雪糕送上的時候,個雪糕係已經放咗喺拉麵入面,而不會分開上,或者你會點樣食呢個拉麵呢?我哋嘅選擇係,先將雪糕攞起,品嚐下雪糕嘅感覺,先再放番落去等佢地冰火交融不過重有幾點可以分享一來辣湯底未夠熱二來略嫌雪糕可以做到好似雪芭嘅感覺,等佢溶化嘅速度會慢啲,加上若果湯底夠熱嘅話,咬起上嚟,會更有冰火嘅刺激感帶出當然有嘢值得一讚,雪糕水準一如以往,同想甜嚐甜一樣咁有水準,花生醬味濃烈而且雪糕要做到吸收湯汁後都不易散開,是不容易的,所以誠意度加分拉麵方面,我一向好少食拉麵嘅原因,因為香港係拉麵貴日本兩三成,但質素就下降兩三成不過呢間拉麵還算不錯的,不論價錢或質素,都比較貼近日本的。只係由於雪糕嘅甜度,辛辣湯底變得不再辣,建議辣度可提高。豚肉為半肥瘦,資訊

💬特點💬

咁個賣點應該係雪糕嘅冰,配合辣湯底嘅火,形成一個冰火的感覺

不過重有幾點可以分享

一來辣湯底未夠熱

不過呢間拉麵還算不錯的,不論價錢或質素,都比較貼近日本的。

只係由於雪糕嘅甜度,辛辣湯底變得不再辣,建議辣度可提高。
豚肉為半肥瘦,資訊顯示會用火槍燒一燒,入口軟綿

當日店非常忙,要體諒服務員
雪糕拉麵
雪糕拉麵
  • 雪糕拉麵  (限量發售)