2022-12-05 5026 views
新地點新裝修,大班樓2.0以全新面貌出現,地方大了,裝修比較西化,但依然一位難求,今年所有日子都已經full咗。菜式既有保留舊有的signature亦有加入新元素。幾日前已經會通知你填寫想點的菜式,4人建議3頭盤、3主菜(其中一定至少一個海鮮)、1菜、1飯、甜品三味。全部主菜都要慢慢食,蟹要慢慢剥、鵝同魚嘴都要慢慢噒骨,真係少啲手力牙力都唔得,但最愛噒骨的我非常enjoy。上菜速度有點趕,感覺很急,沒有慢慢嘆的機會,明白3點落場但食物份量都多而且每樣都食慢慢噒骨,真係食得有點狼狽。頭盤都點咗最受歡迎的舊有signature,釀土魷鹵水味道剛剛好,配合裡面的花椒帶麻但不會過辣過嗆,土魷非常彈牙完全唔會韌,十分高質。炭火厚切叉燒真的很厚切,剛剛燒出好新鮮熱辣,炭香味濃叉燒軟腍但蜜汁有點過甜同埋會喜歡再燶一點點。臭豆腐是其中我最期待,炸得非常香脆一點兒油都沒有,臭味有但唔會過份,配甜醬同辣椒醬油,帶我回到台灣街頭的感覺。主菜還是最滿意甚至有不少驚喜的一環。花雕蟹一直是最受歡迎但今次非常推薦豉油王煎泥蟹,超大隻,個豉油王豆豉欖菜料頭十分足料而且超級惹味,啲蔥欖菜吸哂蟹的精華再加香濃豉油王,真係

凍鹵水花椒小吊桶釀土魷

炭火厚切叉燒
台式老腐乳鹹魚臭豆腐
豉油王豆豉欖菜煎泥蟹

主菜還是最滿意甚至有不少驚喜的一環。花雕蟹一直是最受歡迎但今次非常推薦豉油王煎泥蟹,超大隻,個豉油王豆豉欖菜料頭十分足料而且超級惹味,啲蔥欖菜吸哂蟹的精華再加香濃豉油王,真係不禁選哂啲蟹殼停唔到。
樟木煙燻黑腳鵝

樟木煙燻黑腳鵝,又是新菜式,足半隻連鵝頭同鵝頸,煙燻味好濃,鵝肉非常入味但完全唔會死鹹,味道恰到好處,呢隻鵝沒有太多脂肪,鵝皮好薄燒至脆身,最令我驚艷係鵝肉的軟嫩,好腍一點都唔鞋,比起一般鵝嫩十倍!
剁椒蒸魚嘴

剁椒蒸魚嘴,剁椒辣得過癮,魚嘴超級滑再索哂,值得一提廚師加了豬油去蒸,味道更有層次同香味,好食既野就唔好理卡路里啦🙈
魚湯白木耳浸瓜絲

魚湯白木耳浸瓜絲好重胡椒味,湯較杰身似羹。
蟹肉櫻花蝦糯米飯
最後蟹肉櫻花蝦糯米飯蒸籠上,蟹肉超多而且蟹鮮味非常突出,再加上櫻花蝦鹹香,糯米飯乾身唔黏但煙韌軟糯。
甜品
總括來說,食物依然高質,中菜中數一數二,但實在太難book位,是否值得就見仁見智。
2022-10-19
$1078 (Lunch)
凍鹵水花椒小吊桶釀土魷
炭火厚切叉燒