2015-10-09
經過琴日既超油四餸後,今日醒目喇,望清楚先。章魚粉葛湯,無例湯?唔問都唔比我,搞錯呀﹗個三送餐包左架麻,已經食淨餸唔要飯架啦。依度既餸菜都係較為重口味,好采有碗清清地既章魚粉葛湯沖沖去啫。前兩次已經無比例湯我,今日要主動問佢攞先有,阿姐係咪連例湯都咁孤寒呀?黑椒雞扒、蒜蓉芥蘭、蒜蓉西蘭花,兩菜一肉難得清淡,諗住食多啲菜飽肚啲麻。黑椒雞扒炸過架喎,而且刀功了得,切得好薄呢。質地唔錯,外層炸得鬆化而裡面肉嫩,黑椒汁偏重香甜多於辣,咸左少少。芥蘭雖爽脆,但質地粗糙帶少少渣,菜鮮甜味欠奉。西蘭花大路穩陣,爽甜鮮味,鐵腳無得輸。菜芯、豆角、生炒骨,生炒骨夠晒酸,好開胃,但落得非常多粉,骨多肉少。菜芯炒得好老,質感粗糙,眼看到的巢皮。 豆角最正常,鮮甜爽口。
經過琴日既超油四餸後,今日醒目喇,望清楚先。