2020-08-22
以往十幾年都係幫襯大美督最大果一間泰國菜館,但近來他們的食物質素大不如前,連續兩次吃的咖喱蟹,都是死蟹;伙記服務態度就一向麻麻地。終於都決定同佢分手,幫襯另一間叫Pattaya的泰國餐廳。已經幫襯過幾次了,就決定寫一篇食評。首先,呢間餐廳,伙記服務貼身好多,只係幫襯過幾次,一見到我哋,已經知我哋要飲乜,同埋知道我哋嘅口味,食得有幾辣,唔使次次講。他們的食材也非常新鮮。我們喜歡吃蟹,可能因為市道近排麻麻,他們都冇入貨,頭兩次都吃不到,老闆就話,下次預早一日打電話俾佢,佢會幫我哋買,真係照顧周到。首先介紹嘅係咖喱大頭蝦,一份有兩隻,如果唔話俾你聽,仲以為係食緊龍蝦,蝦肉非常爽,咖喱汁很香,不辣的,我們用蒜蓉包來點咖哩汁吃,美味非常。咖喱蟹嘅咖喱汁,同大頭蝦係一樣嘅,但係啲蟹膏容埋落啲咖喱汁度,所以啲咖喱汁就更加香濃,蟹係預早一日打電話俾老闆叫佢幫我哋買嘅,所以保證新鮮。我哋仲食咗無骨鳳爪,配菜很美味,辣味十足,如果食唔到辣,預先講就得;仲有推介臘腸蝦餅;酸辣魷魚;泰式春卷,我哋親眼見到老闆娘自己包的;泰式拼盤;海南雞也做得不錯。甜品我哋食咗芒果糯米飯,糯米飯係有白糯米和紫糯米倂在一起。以後
以後去大美督,呢度都會係我哋嘅飯堂