2021-06-21
火柴盒今日同男朋友去大尾篤🚴🏻♀️踩單車,踩到好攰好熱,唔想食燒烤咁熱氣嘅野。傍晚正當想搭小巴離開之際,見到對面馬路個大招牌寫住日本拉麵,就吸引咗我哋了。一入到去,有種日本魚市場嘅feel,店員又好主動咁同我哋打招呼,馬上安排入座。雖然店舖以半戶外嘅形式,但冷氣十足,座位間距舒服足夠。兩個頭盤小食不錯,叫咗芥末八爪魚同胡麻豆腐。八爪魚細細粒好易入口🐙,芥末味亦唔會好辣,唔食辣嘅人士都好適合。豆腐香滑,加上胡麻汁醬充足,令人更開胃。海鮮是日推介清酒煮花甲,清酒加上蒜頭的味道令到花甲更鮮甜,比街外嘅蒜味濃好多,清酒亦唔會搶咗花甲嘅鮮味。 花甲食落一粒沙都沒有,而煲內每一隻都是開口,證明餐廳食材新鮮。之後我哋再叫咗一個醬油原隻雞腿雞白湯拉麵,拉麵的湯底十分creamy,食到淡淡的雞肉味。根據店員介紹原來這個拉麵的湯底是餐廳自家製的,並以雞肉打成湯底。相比於出面的味精湯底更健康,更沒有味精,值得一試。🍜之後店員為我們介紹了他們最近新出的Cocktail,因為老闆係空中小姐,希望帶比客人有旅行嘅感覺🥺🥺🥺,所以以餐車遞上,上面裝滿唔同牌子款式嘅酒。店員會行埋你身邊為你調配一杯合適你口味的飲品。