2021-07-24 380 views
📍 The Pizza Project 中環蘇豪卑利街26號地舖.Lunch Menu💰$118.🤢Porchetta Tonnata.🤓Carbonara💰+$15.🤓(Dark?) Chocolate Mousse.本來我係想食pici但要等半個鐘😭唯有行過隔離食呢間我都算係要plan ahead先feel comfortable嘅人如果唔熟中環 想食嘅餐廳又食唔到 嗰刻一定好panic果然做人永遠要有plan B 好彩一早bookmark咗好多餐廳.幾鍾意食pizza 但呢啲要多人先食到嘅嘢 永遠無我份而the pizza project係有per person lunch menu終於可以一條友食pizza🍕.Antipasti揀咗Tuna Mayo 吞拿魚薄片加好多好多醬我個人覺得係太咸佢啲tuna片已經係加工過 本身有味再加埋啲醬 真係咸到離晒大譜.Pizza揀咗佢大熱嘅Carbonara熱辣辣 應該一焗好就上枱👍熱到我都掙扎咗一陣先拎到上手影相批底薄身 係有啲煙韌嗰啲皮 邊位脆4隻蛋 有啲流心 有啲熟啲 係咪姐係受熱不均?腩片好油好香好肥蛋 豬腩片 芝士 同蕃茄醬 嘅組合
📍 The Pizza Project
Pizza揀咗佢大熱嘅Carbonara
熱辣辣 應該一焗好就上枱👍
熱到我都掙扎咗一陣先拎到上手影相
批底薄身 係有啲煙韌嗰啲皮 邊位脆
4隻蛋 有啲流心 有啲熟啲 係咪姐係受熱不均?
腩片好油好香好肥
蛋 豬腩片 芝士 同蕃茄醬 嘅組合
到底邊忽係carbonara?
好食 但太普通 仲要加錢 麻麻值
我諗佢之所以咁出名 係因為影相靚 姐係又係打卡嘢
其實呢個size 一條友都係食唔晒
唔係我細食 見隔離枱一男一女2個set都有食淨
本來menu係white chocolate mousse 但嗰日無
轉咗dark chocolate mousse
仲好 無咁甜
食落就唔算好drak 配埋raspberry jam 其實啱啱好
定我平時食得太苦? #sodolife
但真係好大杯 想問呢個係咪大胃王比賽黎
我唔覺得呢個set係一個人嘅lunch portion
飽到痴線
冚巴冷staff都係講英文
#其實我都係thisthisthisandthis程度
食食下仲會過黎問你好唔好食
Pirata Group旗下嘅餐廳好似都係唔收service charge而鼓勵客人自由比tips
我碌卡 佢就比部卡機我入銀碼 佢都有話唔想比都無問題
香港土生土長表示唔知比幾多先啱 然後就直接+10%算數😂
等緊部機load嘅同時 八卦問個staff 我碌卡嘅話 啲tips係咪都落到佢地袋
佢話都會扣返出黎一齊分錢/買嘢一齊食
佢講得好開心 睇黎佢地真係有份受惠
喺無旅行去嘅日子 就要黎呢啲餐廳 感受下啲氣氛
Carbonara
Porchetta Tonnata
Dark  chocolate  mousse
2021-06-11
$150 (Lunch)
Dark  chocolate  mousse