青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2024-06-16 870 views
路過個陣以為青花係一間大自然度假風嘅𝗖𝗮𝗳𝗲,打開𝗠𝗲𝗻𝘂先發現原來係主打泰式小菜嘅𝗖𝗮𝗳𝗲式泰國餐廳,呢種反差感幾驚喜新鮮,所以今日都特意嚟咗一轉送生日驚喜比朋友。🍴牛肉生菜包 $𝟭𝟭𝟴舊有泰國菜式一般都係配肉粒,青花反而係用咗一片片牛肉,即刻好有咬勁。特別鍾意佢哋嘅秘製醬汁,加咗瞬間就點綴成一道開胃小菜。📝 :𝟴/𝟭𝟬🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $𝟭𝟯𝟴 🌟首先要讚一讚,呢碟靚靚菜式上碟嘅時候已經令我內心”𝘄𝗼𝘄”一聲,餐廳亦完全唔吝嗇份量,基本上每一啖飯入口都可以伴隨住甜而不膩嘅菠蘿同蟹肉絲,加埋腰果同肉鬆就令到成個咬口更加豐富,超推介!📝 :𝟵/𝟭𝟬🍴大蝦冬陰功(小) $𝟵𝟲冬陰功同樣一洗去日師兄嘅固有印象,佢保留到傳統嘅酸甜又唔會覺得辣口,適口度超高!餡料同樣充足,用咗新鮮嘅大蝦熬湯,肉身就比較腍~📝 :𝟴.𝟱/𝟭𝟬🍴榴槤薄餅 $𝟳𝟴店員好好,即時𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿都可以寫生日字同送蠟燭,幫忙比咗個𝘀𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘀𝗲朋友。餅底煙韌黏口,有朱古力同煉奶調味,本身無偏好榴槤嘅朋友都覺得香口。📝 :𝟴/𝟭𝟬🍴楊枝甘露奶蓋 $𝟰𝟴🍴蝶豆花椰子奶蓋 $𝟰𝟴因為椰子奶蓋本身就好香濃甜味同奶香,建議視乎本

🍴牛肉生菜包 $𝟭𝟭𝟴

🍴藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $𝟭𝟯𝟴 🌟
📝 :𝟵/𝟭𝟬

🍴大蝦冬陰功(小) $𝟵𝟲
📝 :𝟴.𝟱/𝟭𝟬

🍴榴槤薄餅 $𝟳𝟴

🍴楊枝甘露奶蓋 $𝟰𝟴
🍴蝶豆花椰子奶蓋 $𝟰𝟴
因為椰子奶蓋本身就好香濃甜味同奶香,建議視乎本身食嘅菜式決定要唔要揀少甜。楊枝甘露果肉新鮮足料,口感一流,飲完會有飽肚感喔!

✍🏻其他分數
📝環境:𝟴.𝟱/𝟭𝟬