2014-10-15 3387 views
雖然未至於瘋狂喜愛大閘蟹, 但在絕不抗拒的情況下柴娃娃跟一班同事去尖沙咀霸王山莊品嚐今年的大閘蟹.  同事知道這間食肆會有得order, 所以就去試試. 因為是星期一的關係, 再加上6:30pm已到, 很快便可入座. 先來一碟冷盆拼盆: 肴肉, 醉雞, 海蜇頭拌脆瓜, 都OK啦! 繼而幾籠蟹粉小籠包, 每人有兩件, 之前食過此處小籠包本身就不錯, 熱騰騰的上枱, 即時送入口, 皮薄多湯肉質香滑.......但可惜蟹粉的味道似乎嚐不到, 比例太少了! 反而生煎蟹粉鍋貼卻有意外驚喜, 咬落陣陣蟹膏香味送入口中, 個人喜歡比較薄皮的餃子, 如果外皮再薄些少則效果更佳! (只顅吃大閘蟹, 竟忘了相機先食)至於北京片皮鴨更是我的至愛, 員工在你面前一塊塊地片開, 整齊地排列上碟, 非常有趣.  配以京蔥, 青瓜, 甜鴨醬料包著熱而軟綿綿的餅皮......每樣配料的味道配搭都洽到好處, 美中不足是青瓜太過乾身, 不夠多汁.登登登登......今晚的主角出場, 大閘蟹!每隻大概有四両重吧! 估計廚房上碟時特別鬆一層薄薄的油在蟹面, 增加其美觀! 二話不說即時落手, 先剪走所有腳再揭開蟹蓋, 豐
比例太少了! 反而生煎蟹粉鍋貼卻有意外驚喜,
美中不足是青瓜太過乾身, 不夠多汁.
登登登登......今晚的主角出場, 大閘蟹!每隻大概有四両重吧! 估計廚房上碟時特別鬆一層薄薄的油在蟹面, 增加其美觀! 二話不說即時落手, 先剪走所有腳再揭開蟹蓋, 豐厚金黃光澤的蟹膏呈現眼前, 送入口中甘香無比, 那種漿口的感覺難怪每年都要朝聖一次! (又忘了拍下蟹膏的一刻)

最後order了清清地的桂花榚, 一般水準啦, 可能今餐較為重口味, 來一個較 light 的點品使這餐蟹宴劃上了完美句號!
小籠包
北京片皮鴨
時令大閘蟹
桂花糕
2014-10-13
$350 (Dinner)
小籠包
北京片皮鴨