平時去港式西餐廳食劣質鐵板牛就食得多,今次同一班兄弟食飯,就揀左呢間 #磊犇 試上佢地嘅石板牛有幾特別。 我地叫咗三款牛扒, 包括喺西冷牛, 牛肩肉同磊牛扒。 我哋點完餐,揾咗一個角落坐低,就見到檯上陳列著不同嘅調味料,有日式之麻醬、黑椒醬、日式燒汁以及基本的黑椒同海鹽,顧客可以因應自己的喜好選擇。 我個人就最喜愛黑椒醬,辣味夠而帶有少少甜味,我亦都留意到佢地嘅鹽喺粉紅色嘅海鹽,真係落足本架! 對於大食嘅朋友, 呢度簡直係天堂,因為呢度真係例湯白飯任裝,完全唔洗怕冇嘢送咁香嘅牛扒。 西冷牛扒相對較薄,邊位有一條脂肪,肉質較軟。 牛扒遇上高温個陣,將邊位脂肪煎到甘香撲鼻。 至於牛肩肉本身比較厚身,肉質較有咀嚼感,亦冇西冷咁多脂肪,岩哂唔想食太油膩嘅食客選擇。 而最後一種磊牛扒, 則是取中庸之道,脂肪跟肉比例平均。 如果怕肉太生嘅朋友唔洗擔心,餐廳全部都係選用高温嘅石板作石板燒,保温比一般嘅鐵板強好多,可以長時間幫你煎住塊肉,若果怕太生嘅朋友可以將牛扒係石板上放耐d先再食。整體黎講磊犇係一間很不錯嘅石板牛餐廳,假若平時食嫌哂d舊色茶記鐵板牛扒,真心推介一試!

而最後一種磊牛扒, 則是取中庸之道,脂肪跟肉比例平均。