2023-01-06
中環大館竟然有一間素食點心店 有各式各樣嘅茶提供🫖全部食物都有標明係咪純素🥬好適合素食者嚟食🈴️餐廳嘅裝修好有懷舊feel 以木系為主 簡約典雅🪑不過可能嗰日有啲多人 上菜嘅速度都有啲慢🤏🏻員工都好急🥲但好在即叫即蒸 所以全部嘢上到枱都熱辣辣🔥.📌菩提素卷(兩件) $32呢個係用腐皮嚟捲住啲素菜 入面有菇, 粟米, 青豆, 紅蘿蔔, 素肉絲🍄🌽🥕🐷成舊素卷食落軟軟地又爽爽地 口感好豐富🥳個腐皮同平時食開嘅有啲唔同 食落冇咁油膩🧡.📌黑松露燒賣(兩件) $48呢個好推薦 好食過平時啲燒賣❣️面頭嘅黑松露醬味道好濃郁🖤入面有好多料 菇, 素蟹柳, 素豬肉, 紅蘿蔔🍄🦀🐷🥕食落好彈牙 口感好豐富😋.📌迷你荷葉糯米包(兩件)-淡味 $42入面同樣有好多菇, 紅蘿蔔, 青豆🍄🥕食落就係蔬菜版嘅糯米雞 比起真嘅健康好多😌糯米飯好軟糯 不過冇咩荷葉味🍚.📌海苔甘筍餃(兩件) $30發現啲點心都係用差唔多嘅餡料 都係菇同紅蘿蔔😂不過呢個就多咗西芹 不過份量唔多 所以味道唔會太濃 唔食西芹嘅人都應該接受到😎皮好煙韌 而且皮薄餡靚😚調味好淡口 好健康嘅感覺😝.📌薑汁素肉小籠包(三件) $58小籠包用嘅素肉似新
📌菩提素卷(兩件) $32
📌黑松露燒賣(兩件) $48
📌迷你荷葉糯米包(兩件)-淡味 $42
📌海苔甘筍餃(兩件) $30
📌薑汁素肉小籠包(三件) $58
小籠包用嘅素肉似新豬肉 煙韌彈牙🐷皮好薄 不過薑汁味唔太出 汁都比較少 所以食落唔太juicy 有啲似蒸餃子🥟
📌金菇菜苗餃(兩件) $32
菜苗餃入面有冬菇粒, 金菇同白菜🥬🍄皮好煙韌 同樣皮薄餡多🥟
📌薑汁糕(兩件) $32
薑汁糕嘅薑味好濃 每一啖都有濃烈嘅薑味 好足料🤤辣辣地又唔甜 應該落左好少糖😆食落煙韌彈牙 口感好好 感覺好養生👍🏻
📌上湯浸白玉菇娃娃菜 $48
娃娃菜同白玉菇都好淋甜🥬🍄上湯味道好清淡 感覺冇咩點落油同鹽 幾健康🧂
📌極品有機牡丹王 $78
係微發酵嘅白茶嚟 不經殺青揉捻 飲落好清香鮮甜🤍有一個保溫壺裝住啲熱水 俾客人自己泡茶🍶鍾意飲濃味啲 就可以將啲茶焗耐啲🥳
📌蜜香紅茶 $48
係冷泡茶 似平時飲嘅紅茶☕️