2019-04-09
翻工朝9晚6其實真係太攰,收工唔約朋友應該好快會自閉,今晚約左朋友去deep chat☺️ 揀左一間位於尖沙咀既日本餐廳🇯🇵🇯🇵餐廳只有4張卡位枱,想坐得舒服d記得要打去book枱喔⚠️想Privacy再高d? 另設兩間tatami包箱,一間可容納8-12人,Min. Charge $4000,兩間房亦可以打通👍🏻前菜🦐赤座蝦刺身 $90@係澳洲旅行個時食過一次細仔版煮熟左既赤座蝦已經覺得好唔錯,係香港反而未見過,都幾surprise可以係到食到蝦既肉質本身唔係爽口,有d似甜蝦既口感但味道超級鮮甜👍🏻👍🏻🔥🐟火炙鯖魚刺身 $80@鯖魚本身魚味較重,好多人會嚴腥經火炙處理,魚油香完美滲出,極度香口,出色🉐🐟 鮫鰈魚刺身(葱切)$250刺身超級薄切,刀工太好值得欣賞😂刺身面鋪左葱碎,沾左特調醬汁,醬汁味都幾濃帶酸,比較開胃鮫鰈魚既魚味本身唔強,岩曬怕腥既朋友🐚北海道岩蠔 $128@蠔肉質好creamy,十分新鮮唔會太咸,亦唔算腥配左葱同特調醬汁,個人食蠔唔太中意落汁,醬汁如果可以另上會更好🍣深海池魚海膽壽司 $80@海膽超級鮮甜🤤🤤 三大片池魚包裹住壽司飯食落口感豐富,味道匹配🉐🉐🉐🍣白蝦蟹
餐廳只有4張卡位枱,想坐得舒服d記得要打去book枱喔⚠️
前菜
🦐赤座蝦刺身 $90@
蝦既肉質本身唔係爽口,有d似甜蝦既口感
但味道超級鮮甜👍🏻👍🏻
🔥🐟火炙鯖魚刺身 $80@
鯖魚本身魚味較重,好多人會嚴腥
經火炙處理,魚油香完美滲出,極度香口,出色🉐
🐟 鮫鰈魚刺身(葱切)$250
刺身超級薄切,刀工太好值得欣賞😂
刺身面鋪左葱碎,沾左特調醬汁,醬汁味都幾濃帶酸,比較開胃
鮫鰈魚既魚味本身唔強,岩曬怕腥既朋友
🐚北海道岩蠔 $128@
蠔肉質好creamy,十分新鮮
唔會太咸,亦唔算腥
🍣深海池魚海膽壽司 $80@
海膽超級鮮甜🤤🤤
三大片池魚包裹住壽司飯
食落口感豐富,味道匹配🉐🉐🉐
🍣白蝦蟹膏壽司 $80@
白蝦肉味道鮮,但佢無個種甜味,蟹膏味被蝦肉蓋過左d,如果可以多少少蟹膏味道會更豐富☺️
熱盤
🔥🐚燒廣島蠔 $35@
比起生蠔,更愛呢到既燒蠔🙊
咬落去依舊保留到creamy質感
配左葱同熟蒜好野味
熟蒜味道偏重但對我黎講岩岩好
又唔會遮到蠔既鮮味🉐
🥩網燒西冷牛扒 $220
西冷牛扒一向感覺會無咁軟熟,但呢塊牛扒咬落質感好林,牛味好重,痴住脂肪既位置牛油味更香🤤
🍤天婦羅盛合🍤 $90
有沙椎魚、番薯、秋葵、蝦、粟米tempura
沙椎魚同粟米天婦羅真係第一次食
沙椎魚魚味唔重,但口感好滑
粟米超級juicy!!! 好開心咬落啖啖粟米,無左條粟米芯🤣
蝦tempura都好唔錯,肉質爽口彈牙
炸漿本身無落調味,只靠淡淡既天婦羅sauce,食材既味道好出🉐🉐
🍜魚湯稻庭烏冬(小) $65@
重頭戲絕對係呢個最唔起眼既魚湯烏冬🤤
魚湯呈奶白色,鮮甜度極高,完全無添加味精同奶🉐🉐🉐🉐🉐
配料只有雜菇,清清地更能突出魚湯鮮味
烏冬既質感都好好,少少煙韌,有dd似上海麵🙊
飽到食唔曬d烏冬都飲曬d湯🤤🤤
兩個人竟然可以由七點坐到十點幾,傾左好耐計,食左好多野😂 証明環境感覺舒服👍🏻👍🏻
店員們都好溫暖☺️ 會約略介紹下菜式,見到我咳飲錯朋友杯水仲主動幫佢換過杯好細心💯
食材新鮮,烹調細心,誠意滿分👍🏻👍🏻
推介🉐🉐🉐