2024-04-02
趁住復活節假期留港消費😆放假同朋友仔去咗銅鑼灣行街,順便食埋晚飯,揀咗銅鑼灣分店「餃掂手工餃子雲吞專門店」,呢間餃子店我之前喺太子食過覺得味道不錯,主打十幾款不同口味嘅餃子同鮮魚湯底,鍾意食餃子嘅人一定要黎試下😋龍鳳松茸雙煎餃鎮店之寶黑、白松露煎餃🉐所有餃子都係即叫即煎,每粒都係全人工包製,確保材料新鮮皮薄餡靚👍🏻煎餃皮薄香脆豬肉餡料非堂飽滿,入口充滿黑白松露嘅香味與豬肉鮮味互相融合,香氣,每粒餃子都充滿肉汁,鮮味又香口,配搭店家自家制嘅菜脯辣椒油,裡面加入咗豆鼓粒鮮香辣味更為提升,推介👍🏻粟米豬肉湯餃(跟狀元九鼎湯)我地另外點咗碗湯餃,記得一定要飲埋個湯😋湯底絕無味精,以粉葛、鯪魚、鯽魚、排骨、紅棗同紅蘿蔔等滋補食材熬製,鮮甜潤喉,加上清甜鮮美嘅粟米豬肉湯餃,絕配👍🏻湯餃一樣皮薄料多,粒粒都非常飽滿,豬肉鮮嫩嘅口感配搭爽甜嘅粟米粒,令口感更加豐富四川涼麵麵質彈牙爽口,加上辣椒油、花生碎、香蔥同芝麻醬,各種味道互相融合,香辣惹味山楂雪梨水蜂蜜檸檬薏米水店家自家制嘅兩款飲品,真材實料微甜,雪梨水味道酸酸甜甜可以減低膩感,薏米水清甜解渴,兩者配搭餃子都非常合適📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅
龍鳳松茸雙煎餃
粟米豬肉湯餃(跟狀元九鼎湯)
山楂雪梨水
蜂蜜檸檬薏米水
📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街19號地舖
人均消費:$100-150