2025-01-16 118 views
喺繁忙嘅尖沙咀裡,有間充滿日本風情嘅小餐館,今日我有幸嚟到品嚐佢哋嘅招牌美食——天婦羅。🍤天丼嘅魅力呢碗天丼入面有蝦、皇帝蟹棒、四季豆、蓮藕同南瓜,每樣食材都好吸引。當天丼端上嚟嗰陣,熱氣撲面而來,香味十足。蝦嘅天婦羅外脆內嫩,咬落去感受到蝦肉嘅鮮甜,配上少少鹽味,真係好味到回味無窮。至於皇帝蟹棒,雖然唔係傳統海鮮,但肉質鮮甜,搭配蝦味道簡直一流。四季豆同蓮藕嘅組合都幾特別,四季豆仍然保持住脆口感,蓮藕嘅清甜又為菜式增添咗一份清新。南瓜嘅天婦羅帶有淡淡嘅甜味,令整碗天丼更加豐富。每一口都令我想再食多一口。🍱自選天婦羅定食之後,我試咗自選天婦羅定食,選咗軟殼蟹、廣島蠔、黑虎蝦同南瓜。軟殼蟹炸得非常到位,咬落去蟹肉嘅鮮甜同酥脆口感融合,真係令人驚喜。廣島蠔肉質滑嫩,海味濃郁,加上檸檬汁,味道更加清新。黑虎蝦嘅天婦羅一樣唔可以忽視,鮮蝦嘅甜味配合酥脆嘅外皮,簡直係完美組合。南瓜嘅天婦羅則為定食增添咗柔和嘅甜味,平衡咗整體口感。🧀芝士年糕嘅驚喜另外,我點咗份芝士年糕。雖然睇落似乎簡單,但實際上卻充滿驚喜。年糕外層炸得金黃酥脆,裡面係濃郁嘅芝士,咬落去仲有拉絲效果,令人驚嘆。芝士嘅鹹香同年糕嘅甜

🍤天丼嘅魅力

🍱自選天婦羅定食

🧀芝士年糕嘅驚喜

另外,我點咗份芝士年糕。雖然睇落似乎簡單,但實際上卻充滿驚喜。年糕外層炸得金黃酥脆,裡面係濃郁嘅芝士,咬落去仲有拉絲效果,令人驚嘆。芝士嘅鹹香同年糕嘅甜味相互交融,真係好味到想再食多啲。

🍍炸菠蘿伴海鹽雪糕

我再點咗炸菠蘿伴海鹽雪糕。炸菠蘿外酥內軟,仲有少少焦糖香氣,搭配清新嘅海鹽雪糕,形成甜與鹹嘅完美對比。雪糕嘅清新感覺恰到好處,為呢頓飯畫上完美句號。

🍇提子汽水嘅清新

喺呢頓美食陪伴下,我仲選咗杯提子汽水。呢杯飲品清爽可口,酸甜嘅味道剛好,非常適合搭配咁多油炸食物,唔會覺得油膩。

#天丼 #日本料理 #美食探險 #天婦羅 #美味 #定食 #海鮮 #甜品 #芝士年糕 #炸菠蘿 #海鹽雪糕 #提子汽水 #美食推薦 #日本餐廳 #美味之旅