2013-11-13
因小妹中學系附近就讀,對天后唔多唔少都有特別情感(幾多回憶下),但之後有幾年未踏足過這片土地。終於因友人既提議下重遊舊地 ,特別選擇了一町目食晚飯。有五年冇去過,居然同以前一模一樣,好懷念 ,一般情況下都五洗點等位既,但假日最好打電話book定會好的,因店面都五系好大,有sushi bar 臺!佢地既set dinner幾出名,因為之前次次都食牛肉火鍋,今次就試下個刺身定食啦!他們會配以白飯,沙律,味增湯,蒸蛋。我幾中意個沙律,個汁酸酸甜甜好開胃,但味增湯麻麻,偏咸,我唔太喜歡。好快蒸蛋就到!本人超喜愛蛋料理,這個蒸蛋認真不錯!味道剛好,好滑,入面例牌有菇,雞肉,新鮮蒸好上菜,確保熱辣辣!吃完前菜冇耐,正餐就來了分量唔多,但加埋飯食,都幾飽肚。刺身件件都好新鮮,冇腥味,不俗! 另外友人叫了銀鱈魚定食,一樣有白飯,沙律,味增湯,蒸蛋。鱈魚燒得剛剛好外脆內軟,淋上燒汁,加上豐富既油脂,食落去簡直一流啊 !碟邊附上蛋黃醬,食落又系另一種感覺,正!另外我們叫了燒牛舌牛舌有兩串,每串有3塊,每塊都幾厚下 ,五次其他店切到好薄.....碟邊附上黃芥末,令厚燒牛舌更加有層次!就甘食又得(表
佢地既set dinner幾出名,因為之前次次都食牛肉火鍋,今次就試下個刺身定食啦!他們會配以白飯,沙律,味增湯,蒸蛋。 我幾中意個沙律,個汁酸酸甜甜好開胃,但味增湯麻麻,偏咸,我唔太喜歡。
好快蒸蛋就到! 本人超喜愛蛋料理,這個蒸蛋認真不錯!味道剛好,好滑,入面例牌有菇,雞肉,新鮮蒸好上菜,確保熱辣辣!
吃完前菜冇耐,正餐就來了 分量唔多,但加埋飯食,都幾飽肚。 刺身件件都好新鮮,冇腥味,不俗!
另外友人叫了銀鱈魚定食,一樣有白飯,沙律,味增湯,蒸蛋。
另外我們叫了燒牛舌 牛舌有兩串,每串有3塊,每塊都幾厚下 ,五次其他店切到好薄.....碟邊附上黃芥末,令厚燒牛舌更加有層次!就甘食又得(表面有黑椒鹽調味),加埋黃芥末亦得,得左 XD
之後食埋個迷你雪米池,就好滿足離開了 <3
最後附上小短片以供參考