2021-06-21 1285 views
天后廟道上面一向都比較靜,最近就開咗一間好適合文青打卡嘅Cafe帶旺咗天后嘅人流。呢日我就同朋友去到附近嘅天后廟道二號公園嘅偽。京都日式庭園🤣打卡,再直落去呢間 Coast Coffee食個下午茶☕️呢度環境走白色簡約路線,室內室外都係pet friendly架。餐牌有唔少健康嘅主食選擇,包括keto-friendly或者低碳嘅options,甜品同飲品都有唔少選擇。之前甫開張已經吸引唔少人嚟好full,不過我去個日已經冇乜人可以慢慢坐🤪Cake of the day-四季春戚風蛋糕限定供應嘅蛋糕,茶味嘅戚風蛋糕就見得多,用四季春去整就第一次見,就咁食個蛋糕都幾香茶味🍵蛋糕質感尚算鬆軟不過都feel到中間有少少乾同散,可以再moist啲。如果加埋cream同面頭嘅提子同杏仁片一齊食就多啲層次同唔會乾,不過就會完全蓋過咗個茶味,尤其提子味道太搶😅Pistachio Tart with Seasonal Fruits 色彩繽紛嘅賣相幾吸引,撻底本身走硬脆路線,入口開心果味好香好濃郁,味道質感都唔錯,面頭加埋rasberries食減低膩感都ok。Cascara Tonic呢度嘅signatur

Cake of the day-四季春戚風蛋糕

Cascara Tonic
呢度嘅signature drink,cascara即係用咖啡豆出面嘅果肉and/or外皮浸泡而成嘅果茶,好特別,飲落好refreshing,味道有啲似檸檬嘅酸味但會多咗啲甘澀嘅味道,配tonic water夏天飲好消暑😗

Dirty
Dirty嘅咖啡豆可以揀nutty/fruity,nutty嘅呢款味道都幾濃郁,奶夠滑,只係2層唔係好融洽到,變咗望落冇乜層次感。

人均消費:$90
推介指數(10分為滿分):7分
2021-06-20
$90 (Tea)