2024-06-28
天天海南雞飯 Tian Tian Hainanese Chicken Rice📍銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖我今年同朋友都暫時未有打算出遠門,正正因為咁,我哋都好有興趣發掘一下香港嘅異國特色料理,感受一下去旅行食好嘢嘅滋味。有一日我同佢提起新加坡美食,先發現完來佢未食過人氣爆燈嘅天天海南雞飯,於是我摷返幾年前去新加坡,專誠拜訪當地food centre排隊食嘅海南雞飯比佢睇。睇相已經好吸引,再加埋喺旁邊加多兩錢肉緊,佢最終忍唔住,話要去香港分店食一食,過過口癮。 💰$109迷迭香火焰黑金叉燒 🥓廚師特意選用西班牙豬腩肉製成叉燒,先將其煎香,再以特製醬汁慢煮9個字,達致外香內嫩。叉燒肥瘦分明,燒香過後嘅油脂唔會太油膩,上菜時店員會即場淋上玫瑰露,然後用火槍燒香叉燒同旁邊嘅迷迭香、桂皮等配料,場面非常吸睛,同時有陣陣香氣溢出。叉燒肥肉部份入口即化,瘦肉唔會過乾過老,醬汁濃郁、香甜味十足,非常好食。 💰$169/中份新加坡天天無骨海南雞 🐓我個人認為判斷海南雞好食與否,有三大條件考慮。一、雞皮,雞皮能夠做到皮爽不膩,絕非易事。二、雞肉,雞肉去骨後唔會「甩皮甩骨」,賣
📍銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2號舖
💰$109
迷迭香火焰黑金叉燒 🥓
💰$169/中份
新加坡天天無骨海南雞 🐓
我個人認為判斷海南雞好食與否,有三大條件考慮。一、雞皮,雞皮能夠做到皮爽不膩,絕非易事。二、雞肉,雞肉去骨後唔會「甩皮甩骨」,賣相能還原去骨前嘅狀況為佳;做到肉質緊實而嫩滑,又係一大學問。三、醬料,優質醬料能提昇雞肉嘅鮮美,同時唔會過份搶戲,可以隨喜好搭配轉換口味,至值得加分。
天天海南雞嘅雞皮爽口彈牙,清爽無油膩感;中份雞擺盤優雅,即使係雞胸肉仍然相當滑嫩;秘製醬汁令海南雞味道昇華,分別搭配薑蓉、辣汁同黑豉油則能帶出地道南洋風味,連伴碟青瓜都清新可口,整道菜無可挑剔,滿分滋味絕對值回票價。
💰$23/碗
雞油飯 🍚
天天話明係雞飯之王,點可以唔整返碗靚油飯配雞食呢?呈小麥色嘅雞飯乾濕度適中,入口盡是油香,飯粒飽滿唔黏膩,大家一定要試試!可惜我哋個胃比較細,只能單點一碗,否則我會選擇原煲上嘅一窩雞飯,價錢較便宜,同時適合多人享用!
💰$89
肉末豆腐水晶粉 🍲
一碟有十多件豆腐,整齊地擺放喺份量十足嘅水晶粉上。一口一件嫩滑豆腐,伴以蔥花肉末同軟滑嘅水晶粉,可充當主菜。雖然係一道簡單、唔花效嘅菜式,但我哋仍覺得非常滿足。
💰$99
紅豆椰露芋圓水果餃子冷火鍋 🍨
我哋最後點選一份冷火鍋作今晚晚餐嘅收尾,因為佢哪造型實在太過特別、太過吸睛,上菜時身旁嘅食客們都睇到目不轉睛。金光閃閃嘅爐具同器皿本來已十分搶眼,再加上火鍋爐不斷有乾冰效果飄出白煙,畫面仙氣滿滿之餘,同真正嘅熱火鍋亦有幾分相似。
鍋內接近一半空間本已置有椰露,金壼內同樣注滿椰露,店員等我打完卡,再將壼內嘅椰露慢慢倒入鍋中,之後再加入兩碗配料,整套處理手法同一般火鍋無太大分別。望住啲煙,見到個鍋,我居然有一下忘記咗佢係凍嘅甜品,所以入口時傻傻地吹咗一下,可見佢嘅像真度有幾高!
椰露同紅豆果然係絕配,每一啖都食到椰露嘅奶香同紅豆嘅綿密,味道有少少似喳喳。至於配料方面,有爆爆珠、水果餃子、小芋圓等,口感豐富,味道多變,整體清涼甜蜜,最適合喺夏天食用。