2017-04-18
這晚行山過後在大埔落小巴,終於一試炎天丼🔥店鋪細細,主要售賣炸物天婦羅為主既丼飯,炸物款式十來樣,不同既搭配就造出不同既set,所以價錢不太取巧,算平民👨🏽🍳海鮮丼飯套餐$68,有魷魚、蟹棒、大蝦、蓮藕片、茄子、菜心、溫泉蛋;再加一小碗芝麻醬沙律和面豉湯。愛更豐富的可以再追加,逐件計,但其實原本有的已經擺到滿滿。🍚🥚🍆🍤🌱🦑🦀天婦羅既炸粉很薄,而且鬆化,內裡既蔬菜海鮮都保持到脆口,茄子仍然軟身,不過海鮮份量不算大。丼飯略微有點乾身,不吃飲料喉嚨可能會過乾😂流心蛋既流心情度不如想像中澎湃,但有蛋黃濕潤下飯身仍不錯。這是朋友的海膽丼,蔬菜配料大同小異,只是海鮮換來了海膽,Size不算大,但外脆內軟口感是特別的。同場叫了兩樽仔果汁(店內飲品只有這些果汁供應,太專一了,還有青提子和葡萄味),$25/bottle。對果汁有要求既我好怕飲到造假口味既,雖說是100%,但左邊既橙汁有點過於濃縮甜得滯,相反右邊既蜜桃汁清新,果甜適中,易入口好多。 總括而言,平民價錢,但食得飽足,飲品和丼飯菜單花款太少,試一次都夠了。
對果汁有要求既我好怕飲到造假口味既,