2021-06-06
呢間係將軍澳天晉嘅酒樓坐落都幾舒服,夜晚去到人流唔算非常多,可以靜靜地食餐飯😌。坐低後先送上前菜,係海苔味嘅果仁,食落真係唔錯。不過茶唔夠香濃🍵,有改善嘅空間。.📍鮑魚汁扣原件花膠($28.8)Braised Fish Maw in Abalone Sauce酒樓做緊特價,每人都可以用優惠價點一客。花膠厚身滑溜,食落充滿膠質❤️,再配上鮑魚汁非常入味😍,應該冇一個女士會抗拒得到,加埋個價錢真係必點🤟🏻。.📍生猛西澳洲龍蝦(上湯焗伊麵底)($468/1斤4兩)Braised E-fu Noodles w/ Lobster Meat🐲 龍蝦伊麵以滿滿嘅上湯芝士汁覆蓋,賣相非常吸引😍。芝士醬汁唔會過杰,味道討好,醬汁仲好掛麵🍜,唔會令人覺得油膩。龍蝦份量唔少亦好滿肉🦞,口感彈牙食落到鮮味,2人分享非常滿足🥰🤟。.📍水晶鎮江肴肉($52)Chinkiang Crystal Pork Jelly肴肉啫喱凍同豬肉相間, 配上麻油同香醋食落口感同味道都唔差,不過略為唔夠酸,未做到好開胃,未算係我哋食過最出色嘅肴肉。.📍乾清棗皇糕($28/3)Steamed Layered Puddings w/ Re
📍鮑魚汁扣原件花膠($28.8)
📍生猛西澳洲龍蝦(上湯焗伊麵底)($468/1斤4兩)
📍水晶鎮江肴肉($52)
Chinkiang Crystal Pork Jelly
📍乾清棗皇糕($28/3)
Steamed Layered Puddings w/ Red Dates & Milk
棗皇糕唔講食落以為係椰汁糕😂,其實椰香味幾重🥥但食唔到紅棗味,口感上未夠煙韌,不過整體都係個幾好食嘅甜品。