2024-02-28
==========原條明爐酸辣亞參魚============原本係$78, 升咗級做套餐加$20都唔過一百蚊, 以烤魚嚟講都算係平基本上好味的泰式魚好簡單, 就係將魚湯煮滾,加入香茅、南薑、辣椒、檸檬葉及芹菜等出味, 再將蒸好的魚同湯二合為一就上得菜~食的時後個爐底有酒精熱住, 一路滾住魚湯所以感覺上每啖都幾熱辣辣, 將魚肉撈埋啲酸酸甜甜的汁一齊食好滋味==========新加坡肉骨茶==========$86再加咗$10 飲嘢, 都OK以甘草、當歸、 玉竹、南棗、胡椒與新鮮豬肉煮的肉骨茶湯底正常要濃啲, 但呢間較淡, 肉質亦比較硬, 唔係我食開種意的口味但朋友覺得OK以甘草、當歸、 玉竹、南棗、胡椒與新鮮豬肉煮==========馬拉盞通菜==========唔記得加咗幾錢, 不過通菜就唔係落埋馬拉盞炒, 而係用水灼一灼輕炒, 再加一小茶匙馬拉盞醬上碟覺得蘇媽好食啲
再將蒸好的魚同湯二合為一就上得菜~
==========新加坡肉骨茶==========
$86再加咗$10 飲嘢, 都OK
但朋友覺得OK
以甘草、當歸、 玉竹、南棗、胡椒與新鮮豬肉煮
==========馬拉盞通菜==========
覺得蘇媽好食啲