2024-10-18 107 views
亞參平日嘅下午茶真係好抵食🤝🏻趕到5:30前到食個early dinner簡直係perfect!!!👍🏻🥳無論係雞絲湯河🐔定係巴東牛肉滲滲🐂都好正😆湯底好濃😎啲湯飲完一啖又一啖仲包熱飲一杯,熱美祿好濃好夠味😭宜家出去餐廳食野好難得可以咁正🤭呀姐好好禮貌🤍當日突然有一張大嘅外賣單要做左先😂不停同我講對唔住🧎我唔趕時間亦都冇咩所謂🤣不過呀姐就好有歉意🥹話要整得好食啲俾我lol

2024-09-05 250 views
想食雞肉加飯就諗起海南雞飯喇!非煎炸首選!經過中環亞參雞飯 次次到這店必點海南雞飯,無他二之選~雞肉肉質鮮嫩 夠滑 ,份量都多 啖啖肉啊雞皮就肥左啲~油飯都好香 食晒!雞湯飲完暖粒粒~食完飽飽好滿足!
想食雞肉加飯就諗起海南雞飯喇!非煎炸首選!
經過中環亞參雞飯 次次到這店必點海南雞飯,無他二之選~
雞肉肉質鮮嫩 夠滑 ,份量都多 啖啖肉啊

雞皮就肥左啲~
油飯都好香 食晒!雞湯飲完暖粒粒~
食完飽飽好滿足!
2024-09-02
呢兩日喺上環做嘢,行過見到依間買海南雞,就諗住入去食海南雞飯,唔使諗,快靚正!喺門口望一望先,我喺門口見到貼住外賣自取九折,仲喺度諗緊堂食定外賣之制,有個好好笑容既侍應,行出嚟同我打招呼,拉住我入去睇餐牌,真心佢真係好好笑容,搞到我都有啲唔好意思,即刻跟佢入去坐低,堂食,佢仲帶咗個濕紙巾俾我,抹汗!👍🏻我就問個侍應姐姐,肉骨茶係咩味?佢好有耐性甘答我,因為唔鍾藥材味嘅肉骨茶,結果我就點咗肉骨茶,都唔使5分鐘就送到我面前,打開個滿滿嘅白胡椒味,又可以湯撈飯,原來呢位姐姐問我使唔使多飯,仲拎左個細細碗嘅飯俾我,當相貼心,嗰下簡直係大滿足,我就係鍾意呢種港式嘅南洋味道!最後,侍應姐姐推介底下,我仲買咗半隻雞外賣添😋😋😋
2024-08-28
Lunch
  • 肉骨茶
2024-08-28 174 views
很久無來中上環這邊了,經過見到間亞參海南雞,剛好我又好肚餓,掛左上去個d雞好似好肥咁就忍不住進去了。 份量很足夠,海南雞真的很肥很香。入面得兩個侍應,又主動俾濕紙巾我(可能因為見到我不停抹個袋)夠細心,整體感覺很好
整體感覺很好
  • 海南雞飯
2024-08-28 139 views
前兩日去中環,路過威靈頓見到有一間亞參雞飯,就入去試試,店員服務態度好好,環境都好幹淨,雞飯都幾好味,小食品種都好多樣,飲品都有好多選擇,又吾算貴,物超所值。贊👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-08-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Tea
  • 海南雞飯
2024-08-13 154 views
唔錯呀!今次去咗亞參海南雞飯食晏,真係覺得幾正!佢哋嘅海南雞饭真係做得好好食,雞肉腍滑,配上特製嘅黑豉油,薑蓉同辣椒醬,味道好豐富,啖啖肉都好满足。而且啲飯香軟,吸晒雞嘅精華,夾埋一齊食真係絕配!除咗食物好味,佢哋嘅服務態度都幾好,員工好有禮貌,見到客人嚟都會主動招呼,令人感覺好親切。香港服務性行業,态度好既舖越来越少,整體嚟講,呢間海南雞飯餐廳真係值得推薦,下次仲會再嚟!

2024-08-13 132 views
行入去個時本來想食雞飯,但見到人地個喇沙好似好食,咁就試下,但係又驚太辣,店員話唔緊要,如果太辣再幫我諗辦法,之後食左真係有啲辣,但頂得住,因為真係好香,好惹味,下次再試雞飯
2024-08-12 115 views
呢排係上環做野,今日經過見到呢間野,先講野食,我係食海南雞嘅,好滑,油飯都好香,湯都好正,我係坐近廚房,見到佢地成日係後面攞啲雞出來,即刻明白啲雞點解咁滑,仲有,我排隊個時係熱到成頭汗,店員安排我坐低之後,問我要唔要杯冰水,同埋濕紙巾,梗係要啦,末試過比人咁樣問,呢餐飯完全冇野投訴
呢排係上環做野,今日經過見到呢間野,先講野
食,我係食海南雞嘅,好滑,油飯都好香,湯都好
正,我係坐近廚房,見到佢地成日係後面攞啲雞出
來,即刻明白啲雞點解咁滑,仲有,我排隊個時係
熱到成頭汗,店員安排我坐低之後,問我要唔要
杯冰水,同埋濕紙巾,梗係要啦,末試過比人咁樣
問,呢餐飯完全冇野投訴
==========原條明爐酸辣亞參魚============原本係$78, 升咗級做套餐加$20都唔過一百蚊, 以烤魚嚟講都算係平基本上好味的泰式魚好簡單, 就係將魚湯煮滾,加入香茅、南薑、辣椒、檸檬葉及芹菜等出味, 再將蒸好的魚同湯二合為一就上得菜~食的時後個爐底有酒精熱住, 一路滾住魚湯所以感覺上每啖都幾熱辣辣, 將魚肉撈埋啲酸酸甜甜的汁一齊食好滋味==========新加坡肉骨茶==========$86再加咗$10 飲嘢, 都OK以甘草、當歸、 玉竹、南棗、胡椒與新鮮豬肉煮的肉骨茶湯底正常要濃啲, 但呢間較淡, 肉質亦比較硬, 唔係我食開種意的口味但朋友覺得OK以甘草、當歸、 玉竹、南棗、胡椒與新鮮豬肉煮==========馬拉盞通菜==========唔記得加咗幾錢, 不過通菜就唔係落埋馬拉盞炒, 而係用水灼一灼輕炒, 再加一小茶匙馬拉盞醬上碟覺得蘇媽好食啲
再將蒸好的魚同湯二合為一就上得菜~
==========新加坡肉骨茶==========
$86再加咗$10 飲嘢, 都OK
但朋友覺得OK
以甘草、當歸、 玉竹、南棗、胡椒與新鮮豬肉煮
==========馬拉盞通菜==========
覺得蘇媽好食啲
2024-02-26
2023-11-18 966 views
喺中上環打滾左幾年!幾年前呢間餐廳開嗰陣,就一直間中都有幫襯!長江後浪推前浪, 中上環多咗好多間食海南雞嘅餐廳,平過佢,好食過佢嘅比比皆是,難怪lunch hour完全唔駛等位直入!我覺得佢退步咗,呢個海南雞飯堂食,再加杯拉茶,就盛惠$100左右!望到相都知海南雞D皮勁肥,又唔爽,完全唔會想食!油飯,醬料,例湯都只係正常水平!坐得又迫,半張枱,只放得落兩個tray, 但杯奶茶又放唔落tray, 對面位爭D飲錯杯嘢!未必再回頭了!
喺中上環打滾左幾年!
幾年前呢間餐廳開嗰陣,就一直間中都有幫襯!
望到相都知海南雞D皮勁肥,又唔爽,完全唔會想食!

油飯,醬料,例湯都只係正常水平!
未必再回頭了!

海南雞飯
2023-09-13 870 views
今回來試肉骨茶,一上枱,😨心裡沉下去了,甘少料。。。得2條肋骨+2粒碎肋骨,肉很少唄。4條開半邊的豆卜和3小粒蒜頭。 味道, 除咗胡椒的辣味,什麼也吃不到😞。 加上一碗普通的白飯,附上的醬油也一般, 這樣就$86🤑了。
2023-07-17 658 views
第一次來,當然試佢哋招牌菜,海南雞飯$91,不用加一,包油飯🍚及湯。價格吾算平,但在中上環地段,是可以接受。此店乃連鎖店,唔知其它分店,是否一樣價錢。單看賣相頗好, 整齊衛生企理。🐔份量,因已去骨,合理吾算少,味道也不錯😋,滑和有點雞味。油飯香而不油膩👍。湯亦不錯,有冬瓜3粒,不油。有3款醬油: 甜豉油, 泰式酸辣汁, 薑蓉。 個人最喜歡薑蓉, 同個雞最夾, 其次係個酸辣汁。期待下回,試佢哋肉骨茶和喇沙啊😋!

期待下回,試佢哋肉骨茶和喇沙啊😋!
2023-07-11
Lunch
2022-11-28 2416 views
呢度嘅海南雞飯喺我暫時最好食嘅😋,雞肉十分嫩滑,油飯又好好味,連湯都好飲👍👍👍👍巴東牛肉飯,牛肉甜甜地,不過好辣下,啱晒我❤️❤️❤️,好惹味😋👍香烤豬肉串,有炭燒🔥嘅香味,未食已經流口水🤤,秘製炸魚餅都好有魚香味,都😋香茅薄荷特飲⋯⋯,我又成日將支香茅誤當飲管😂

2022-09-12 2128 views
來到上環已是五時許,見到亞參餐廳,地方並不寬敞,勝在沒有客人便進入餐廳內,吃過早晚飯罷!朋友點了海南雞飯跟清雞湯,而我選了亞參豬手並沒有跟飯,豬手肉質軟淋, 肥而不膩可惜豬皮的毛拔不清,令我有點失望。
2022-09-11 1258 views
在區內完成事務正值下午茶時間, 順道在這東南亞菜式小店試試🤔點了主打海南雞飯套餐, 豬手例牌, 前時曾聽聞這品牌頗受歡迎, 傳统茶餐廳佈局🤔豬手鹵水味濃, 又淋又入味, 但咬感仍可提升🤔海南雞比較平凡, 未有驚喜, 捨油飯為白飯可能更討好🤔試完無損失的一次下午茶🤭

點了主打海南雞飯套餐, 豬手例牌,
前時曾聽聞這品牌頗受歡迎, 傳统茶餐廳佈局🤔

豬手鹵水味濃, 又淋又入味, 但咬感仍可提升🤔

海南雞比較平凡, 未有驚喜, 捨油飯為白飯可能更討好🤔

試完無損失的一次下午茶🤭

2022-09-09
$95 (Tea)