2022-08-29
今晚在土瓜灣收工,本來打算買外賣回家,途經[襟撈湯飯],被呢個得意既店名吸引,就行去睇下有咩好食~店內有小量坐位,有位就坐低食埋先走~天氣仍然炎熱,食湯飯就岩晒啦!Menu有六款湯飯,我揀了「還原妹珠湯」,再加小食---沙薑豬手,飲品就揀了桂圓紅棗茶.還原妹珠湯---有滑雞、姬松茸和花膠作餸,配白飯+紅米,湯底則由老雞排骨瑤柱熬製而成~先嚐湯底,十分鮮甜,加埋菜莆,更惹味~滑雞 又滑又有雞味,姬松茸就帶有濃香菇味,花膠都唔細件,食完之後覺得好滿足~湯底仲加左冬瓜,消暑解喝~食完又唔會口渴,確實係真材實料!沙薑豬手 ---凍食又不錯啊!一盒都有足夠一人既份量.豬手 切到一口一件既size,食完 覺得骨膠原滿滿~桂圓紅棗茶---冷泡茶,唔太甜,有紅棗香味,$15 抵飲小食冰櫃有很多款小食,整齊又衛生,下次再來外賣試試~本來想試鮮奶桃膠糖水,但實在太飽了,唯有下次吧!店名:襟撈湯飯地址:土瓜灣馬頭角道53號
天氣仍然炎熱,食湯飯就岩晒啦!
桂圓紅棗茶---冷泡茶,唔太甜,有紅棗香味,$15 抵飲
店名:襟撈湯飯