2022-11-29
天氣又轉冷,打邊爐就最啱!去咗銅鑼灣百樂中心嘅胡爐打邊爐!坐位好寛敞,枱與枱之間有可以趟開嘅隔屏,如果多人聚餐,拉開隔板就可以開心gathering!叫咗個花膠雞湯底,金黃色湯底超濃郁,入面有雞件同埋花膠件,足料鮮甜美味。未落火鍋料之前先飲返一碗靚湯~打邊爐牛肉當然必點!胡爐牛拼盤一碟有齊五個部位:牛舌芯、安格斯手切肥牛、極上手切牛頸脊、牛胸爽、霜降牛粒,五種滋味,正!全白色嘅唔係脂肪,係爽脆嘅牛胸爽,軟骨嚟㗎,骨膠原好豐富,我就最鍾意。手打香茜榨菜牛丸有啲似山竹牛肉,混入芫茜味道更清香;黑松露墨魚丸佈滿一點點嘅黑松露,芳香彈牙。餃類我推介手工雲吞,咬開就會見到入面有幾隻蝦肉,大大粒脹卜卜。即炸嘅黄金炸魚皮,鬆厚嘅魚皮上面鋪上一層咸蛋黃,蘸湯食一流。再配埋蔬菜拼盤,暖笠笠嘅晚上。
再配埋蔬菜拼盤,暖笠笠嘅晚上。