2022-03-19 127 views
一場黎到元朗,當然食埋晚飯先走,爾巒附近有個地方叫天空之城,係錦上路站出面有架小巴去爾巒,坐左10分鐘到就到,行過對面就係天空之城天空之城就有幾間食肆,我就揀左比較多人幫襯既蒸海鮮,揀左醉辣鮮海鮮餐,除左有指定既海鮮,出面仲有d疏菜係任夾,星期六或日仲會有駐場live band,都幾特別紅棗杞子蟲草花蒸雞佢有張蒸各種海鮮同食物既指南卑大家參考,先上左個紅棗杞子蟲草花蒸雞,雞件都幾滑又入味,味道帶點甜味老火湯老火湯卑我想似中好飲,以為會好稠,但飲落味道都幾濃郁海鮮門口有一缸缸新鮮生猛既海鮮卑你自己去捉,揀完清洗乾淨就可以開始蒸海鮮有日本元貝、鮑魚、本地生蠔、蟶子、海中蝦,沙白、花甲 & 蜆,全部海鮮都夠晒新鮮,清蒸既食法更能食到佢既原汁原味蔬菜時令蔬菜可以係出面任夾,蒸完後都幾清甜海皇粥底蒸之前一早已加米同水,一邊蒸海鮮,一邊等佢既精華流晒入個粥底到,不過個味道就同我想像有d出入,唔夠鮮美同濃郁,較淡,同埋佢落得太多米,變左好多粥,飽到食唔晒環境我就覺得似係大牌檔咁,加上我係坐最近live band個張枱,佢一唱歌,個喇叭對正我真係好嘈,真係一d都唔enjoy,不過$198呢個價錢係幾抵

紅棗杞子蟲草花蒸雞

老火湯
老火湯卑我想似中好飲,以為會好稠,但飲落味道都幾濃郁

海鮮

蔬菜
時令蔬菜可以係出面任夾,蒸完後都幾清甜

海皇粥底

環境我就覺得似係大牌檔咁,加上我係坐最近live band個張枱,佢一唱歌,個喇叭對正我真係好嘈,真係一d都唔enjoy,不過$198呢個價錢係幾抵食既