2018-11-01
蒸海鮮香港愈黎愈多,之前一直聽朋友話倫哥系列既餐廳唔錯,今日經過一於同男朋友試下呢間倫哥新開既蒸海鮮~入到間鋪以為好細點,點知原來有二樓,二樓空間大,一家大細黎食都坐得舒服!當我地睇緊餐牌既時候,店員就首先拎左碗湯比我地一路飲一路慢慢睇!燉湯熱辣辣又足料,湯配料有雞腳、龍眼肉,紅棗、豬肉等,飲落口好清甜,作為開首暖一暖個胃就岩哂!望落餐牌,我地諗到唔諗就叫左個餐,當日固定供應既海鮮材單包括:聖子,鮑魚,蠔,蝦,龍蝦,龍躉腩,蟹,鮮魷腸粉,當中仲有一啲隱藏菜式,包括蒸蔬菜、蒸飯同埋甜品黑糖冰涼粉!第一道菜係蒜蓉蒸聖子,黎到店員幫我地計哂時,我地只係係度等食。聖子非常鮮甜,配合蒜蓉去蒸真係好正!可惜,每人只係得一隻,食完有點不夠喉 鮑魚我們選擇了果皮去蒸,店員服務非常周到,店員會幫客人起埋肉再上碟。鮑魚雖然果皮味唔係好出,但係鮑魚食落口好OK!彈牙又好好口感,正!由於當日冇花甲關係,餐單上改由蠔代替。我地選舉左用薑蔥去蒸,食落口一啲腥味都冇,非常鮮甜呢~ 接著是每人兩隻大蝦,清蒸依然鮮味十足,讚!食前比較期待的是龍蝦,食後果然冇令我地感到失望,食落口肉感一流,清蒸亦好有鮮甜味!蟹雖然是一人
接著是每人兩隻大蝦,清蒸依然鮮味十足,讚!
蟹雖然是一人半隻,但都好多肉食,同其他海鮮一樣肉感鮮甜,非常美味
龍躉腩我們選擇左XO醬,一開始以為龍躉腩上面果啲就係XO醬,食落先知原來係黑松露醬。黑松露、配搭XO醬在龍躉腩上非常美味,大家不妨可以試下呢個配搭。
鮮魷腸粉一開始我以為因為鮮魷似腸粉,所以成碟都係鮮魷,食落口先知原來真係鮮魷同腸粉混在一起。廚師事先已經將沙嗲醬同麻醬滲入左去每一條鮮魷同粉腸入面,雖然口感幾特別同幾好食,但兩個人食的話份量真的太多,會愈食愈"腻"。
最後的一說菜係蒸飯,份量非常多,如果前面一堆蒸菜都食你唔飽既話,呢道菜一定會填飽你!雖然係最後一道飯菜,但用料非常多,飯入面有臘腸,臘肉,排骨,腩片,蝦乾,南瓜,芋頭,粟米等等,蒸十多分鐘後加入豉油撈埋就食得。雖然口感冇話好特別(可能係我地已經好飽),但我地竟然都食得哂成個飯,哈哈!
順道一提,食咁多味海鮮中間仲有一份蒸蔬菜作"中場休息",大家唔洗咁擔心淨係食海鮮冇蔬菜落肚啦!
食到最後仲有一碗黑糖冰涼粉。有別於傳統涼粉,呢度既涼粉係透明狀,配上黑糖和提子乾真係好好美,作為咁多道蒸菜既收尾真係非常完美!大家如果唔係食既話,店員話仲可以再添呢,哈哈!
唔知係咪新店開張關係,佢地做緊PROMOTE只要LIKE FACEBOOK就送飲品,想叫野飲前記得問一問店員呀!
埋單500元有找,非常超值,海鮮鮮甜店員服務好,一定會再有下次!推薦大家得閒都要去試下,哈哈。