2023-11-16
今晚約左我嘅吃貨朋友聚餐 我地都係日本菜愛好者 揀左禮呢間居酒屋🏮估唔到幾驚喜,入到餐廳,喜歡呢種佈置,好有日本氣息🇯🇵見餐牌食物都好吸引,我地二人叫左唔少食物前菜我地分別點左🥢元氣蒜頭漬🧄蒜頭經過醃製,一啲都唔辣仲好開胃🥢紫菜芥末八爪魚🐙八爪魚十分彈牙,我個人好喜歡個芥末味道,唔會太攻鼻,味道係調配得剛好,仲有紫菜配住一齊食🥢火炙明太子明太子厚切,鹹香味道配青瓜好夾👍🏻🥢南蠻炸雞炸雞份量唔少,外皮香脆配有一啲蒜蓉醬,肉同炸漿平均唔會太肥,食完一件又想食第二件廚房推介🥢鹹蛋蟹膏玉子燒玉子燒整得好柔軟,中間仲有鮮味蟹膏,面頭仲有滿滿蟹籽,好味道呢🥢蟹蓋丼蟹蓋丼賣相好靚亦好足料,有唔少蟹膏、蟹肉、蟹籽,好鮮味鮮甜燒物🥢蒜蓉燒室津生蠔🦪燒生蠔🦪好重蒜,生蠔新鮮同juicy💯🥢厚切牛舌芯🥢燒腩肉秋葵串🥢「素」牛蒡素肉丸串🥢燒紫蘇三味雞肉丸串串燒我特別喜歡厚切牛舌芯,燒得好香軟腍,素牛蒡素肉丸串食落一啲都唔似食緊素食😋🥢薯上白雪甜品好特別,豆腐雪糕係燒熱嘅甜蕃薯上,互相都唔搶左個味道為美味晚餐畫上句號😋
見餐牌食物都好吸引,我地二人叫左唔少食物
前菜我地分別點左
🥢元氣蒜頭漬🧄
蒜頭經過醃製,一啲都唔辣仲好開胃
🥢紫菜芥末八爪魚🐙
🥢火炙明太子
明太子厚切,鹹香味道配青瓜好夾👍🏻
🥢南蠻炸雞
廚房推介
🥢鹹蛋蟹膏玉子燒
🥢蟹蓋丼
蟹蓋丼賣相好靚亦好足料,有唔少蟹膏、蟹肉、蟹籽,好鮮味鮮甜
燒物
🥢蒜蓉燒室津生蠔🦪
燒生蠔🦪好重蒜,生蠔新鮮同juicy💯
🥢厚切牛舌芯
🥢燒腩肉秋葵串
🥢「素」牛蒡素肉丸串
🥢燒紫蘇三味雞肉丸串
🥢薯上白雪
甜品好特別,豆腐雪糕係燒熱嘅甜蕃薯上,互相都唔搶左個味道
為美味晚餐畫上句號😋