2024-08-30 135 views
泰國菜平時就食得多,今日BFF約咗我去太子食泰北菜「Aroma Thai Food」,餐廳主打泰北金麵、冬陰撈麵、泰北清湯麵,主打每日即磨香料,不加味精嘅湯底👍🏻泰北菜我都未食過,梗係要去試吓新野啦😆酸辣手撕雞嫩滑嘅手撕雞肉加入青瓜絲、芫荽、炸蒜、豆芽等配料,爽脆嘅青瓜絲同豆芽配上鮮嫩嘅雞肉,口感豐富,味道酸酸甜甜非常開胃嘅小食小食拼盤拼盤包括炸魚餅、薄脆蝦餅、泰北香腸、炸豬皮、泰式炸雞,炸魚餅香口味濃,蝦餅外面酥脆裏面蝦肉彈牙鮮味,泰北香腸外脆內軟肉味濃郁,炸豬皮脆卜卜,亦可以用黎放入湯面吸滿湯汁別有一番滋味,泰式炸雞外脆內軟,裏面嘅雞肉保留肉汁十分juicy泰北滷水牛金麵推介必點招牌金麵👍🏻牛金麵包括牛肋條、牛筋同牛肚,加上酸菜、洋蔥、芫荽、炸脆片同辣椒,食之前先將脆片撈入全蛋麵中,金黃色嘅醬汁由多種香料同香草製成,味道類似濃郁椰香嘅咖喱醬汁,每條粗麵都掛上醬汁,麵質爽口十分惹味,牛肋條入口啖啖肉,肉質軟腍,牛筋Q彈軟腍,牛肚係金錢肚嘅部份,口感較為彈牙,多種配料混合令口感更加豐富泰式清湯雜錦米粉我地嗌咗碗清湯米粉再加糖心蛋,配料有魚蛋、魚皮餃、墨魚丸、豆卜、豆芽、炸豬皮、芫荽等,

酸辣手撕雞

小食拼盤

泰北滷水牛金麵

泰式清湯雜錦米粉
我地嗌咗碗清湯米粉再加糖心蛋,配料有魚蛋、魚皮餃、墨魚丸、豆卜、豆芽、炸豬皮、芫荽等,湯底味道清甜,完全不加味精特別鮮味,米粉幼滑配搭清湯最為合適

薄荷青檸梳打
食泰國野必點嘅青檸梳打,入口有淡淡嘅薄荷香味,酸酸甜甜,清爽又解渴

泰國菊花茶
夏日炎炎最適合飲返杯菊花茶消暑,菊花香味濃郁,帶點香草味道,味道亦不會過甜👍🏻

📍Aroma Thai Food (太子)
太子汝州街37-41號廣勝大廈地下B號舖

人均消費:$200