2024-02-27 250 views
今日同朋友試咗太子一間叫「蘇山雞飯」嘅馬來西亞餐廳,呢間餐廳嘅總店喺長沙灣,而太子呢間分店喺新裝修,座位幾闊落,平日嘅晚市都好多人幫襯,我哋去個日仲要排左幾張枱先有位。我哋嗌咗龍蝦叻沙摻摻、夜市沙嗲串燒、馬拉盞椰菜苗、開心果椰子奶昔同砂拉越菠蘿冰。龍蝦叻沙摻摻揀咗配米粉,大大隻開邊龍蝦賣相非常吸引,開咗邊食起上嚟好方便,只需要夾出嚟就食到啖啖爽口鮮甜嘅龍蝦肉,龍蝦鉗挑啲肉出嚟亦都好容易,另外仲有爽口彈牙嘅魚蛋同吸哂湯底嘅豆卜,叻沙湯底都唔算太濃味。夜市沙嗲串燒有雞肉同牛肉各兩串,串燒肉燒得唔會太韌,配埋個沙嗲汁都幾好食。馬拉盞椰菜苗食落去偏油,但馬拉盞嘅味道幾出,建議師傅炒菜嘅時候落油可以輕手啲。菠蘿冰嘅賣相造型100分,用原個菠蘿做杯載住充滿菠蘿果肉打成嘅菠蘿冰,飲落去甜得來又有菠蘿蓉可以食,仲有菠蘿片同傘仔做裝飾,超級打卡able。開心果椰子奶昔嘅味道幾特別,飲落去有淡淡嘅開心果香,用椰子打成嘅奶昔好香滑,成杯嘢飲嘅配搭都好夾。總括嚟講,呢間算係地理位置方便而性價比幾高嘅馬拉餐廳。📍太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊

📍太子彌敦道759-761號藍馬之城地下2-3號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊