2008-05-13 12 views
尋日同友人唱完 tea k,就決定到附近的太極食小籠包,一行四人點了太極小籠包、三鮮蒸餃、鎮江肴肉、醉雞、上海炒年榚及羊肉搶湯麵,獅子信用卡有九折,埋單$318這裡的裝修頗古式古香,位處大廈四樓,相信主要做寫字樓午市生意,假日晚市只得三數臺客先評太極小籠包及三鮮蒸餃,外表頗為精緻內裡亦有一定水準,小籠包皮薄有湯汁,三鮮蒸餃餡料豐富,比市面上的拉麵小籠包店有過之而無不及之感。小食方面(醉雞及肴肉)其實都幾好,只係份量偏細,不太適合一大伙人去試。上海炒年榚炒得比較淋,材料比較清淡,尚可。羊肉搶湯麵反而係今餐飯最驚喜發現,無論湯底及拉麵,都合乎我預期的水準,唯羊肉羶味不足,如可改善羊肉質素 (最簡單就係向和興行入貨),絕對係值得一食再食的京式湯拉麵 (拉麵不是市面上的蘭州拉麵,未算太彈牙但有口感)食物品質上雖仍有可以改善的地方,但在云云拉麵小籠包店中,是值得介紹的!

羊肉搶湯麵
太極小籠包、三鮮蒸餃
鎮江肴肉、醉雞
上海炒年榚
$80 (Dinner)
羊肉搶湯麵
太極小籠包、三鮮蒸餃